Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen: Stora brister inom svensk demensvård

Publicerat torsdag 29 juni kl 18.55
"En nationell strategi ger möjlighet att planera för framtiden"
(1:29 min)
Demensboende. Foto: Johanna Norin/TT.
Demensboende. Foto: Johanna Norin/TT

Demensutbilda all vårdpersonal, ge anhöriga mer stöd och satsa mer på forskning, konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport om en nationell demensplan.

– Det är fråga om vardagens livskvalitet och möjligheten till självbestämmande, delaktighet och inflytande så länge som möjligt, eftersom det här påverkar olika förmågor i det vardagliga livet.

I höstas fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag för en bred nationell strategi om demenssjukdomar och i dag torsdag lämnades rapporten över till äldreminister Åsa Regnér.

Myndigheten har identifierat flera stora problemområden, men de största handlar om bristande kompetens hos vårdpersonal, otillräckligt stöd för anhöriga och för få tidiga insatser för de som insjuknar.

Socialstyrelsen föreslår ett 20-tal åtgärder som bör vara genomförda senast år 2022. Bland annat att all personal inom hemtjänsten ska ha en demensutbildning, kommuner och landsting ska ha ett gemensamt dokumentationssystem, anhöriga ska erbjudas handledning och avlösning, och det ska satsas på mer forskning.

– Det är jätteviktigt. En nationell strategi är ju så småningom framåtsyftande och ger möjlighet att planera för framtidens verksamhet, säger Frida Nobel, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och ansvarig utredare.

Demenssjukdomar som exempelvis Alzheimers ökar kraftigt i hela världen. I Sverige är 160 000 människor drabbade, men inom tre decennier tros dubbelt så många – över 300 000 – ha någon typ av demenssjukdom. 

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat världens regeringar att anta nationella handlingsplaner, men trots att Norge och Danmark har följt uppmaningen, har Sverige alltså ännu ingen på plats.

När har Sverige en nationell demensplan?

– Nu måste vi lämna den här för synpunkter och arbeta med den, men jag hoppas att vi har den på plats under den här mandatperioden, men jag får återkomma om det, säger Åsa Regnér, äldreminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".