I dag börjar inreseförbudet gälla. Foto: Michael Ken/Paul Beaty/TT. Montage: Sveriges Radio.
I dag börjar inreseförbudet gälla. Foto: Michael Ken/Paul Beaty/TT. Montage: Sveriges Radio.

Iranska riksförbundet: förbudet är ren diskriminering

"Ett diskriminerande beslut"
1:34 min

I dag träder USA:s president Donald Trumps inreseförbud i kraft, men i begränsad omfattning och bara fram till hösten. Resenärer från sex i huvudsak muslimska länder förbjuds resa till USA om de inte kan påvisa en "äkta koppling", till exempel ett arbetstillstånd. De nya riktlinjerna innebär att även resenärer som åker från Sverige kan nekas resa.

Fredrik Henriksson, presschef på flygbolaget SAS, säger att de behöver förhålla sig till de lagar som gäller i länder de flyger till, men att deras arbete inte kommer att förändras.

– I det här fallet är det de amerikanska immigrationsmyndigheternas databas som passagerarna som checkar in stäms av emot innan man reser till USA helt enkelt. Sedan gör de amerikanska myndigheterna en bedömning om en passagerare har inresetillstånd eller inte.

Inreseförbudet innebär att personer från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien eller Jemen behöver påvisa en koppling till USA. Det kan vara ett arbetstillstånd, ett antagningsbevis eller en väldigt nära släkting som en förälder eller ett syskon. Andra släktingar, som exempelvis en farförälder, räknas inte som nära relationer.

Inreseförbudet är en ren diskriminering, tycker Shapoor Hajinejad, vice ordförande i Iranska riksförbundet i Sverige.

– Alla iranier känner sig diskriminerade på falska anklagelser och grund.

– Vi kommer att skriva ett brev till Utrikesdepartementet och försöka framföra iraniers missnöje, att vi har blivit orättvist behandlade och att det är ett diskriminerande beslut.

De som har ett svenskt pass påverkas inte och redan godkända visum ska inte återkallas. Men de resenärer som ska söka visum och samtidigt har medborgarskap i ett av de sex länderna bör kolla vad som gäller just för dem, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

– Vi rekommenderar alla de resenärer som är osäkra på om de får resa eller inte att ta kontakt med de amerikanska myndigheterna, USA:s ambassad i det här fallet, för att få reda på statusen på sitt visum innan man reser helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".