Trump vill borra efter olja i Arktis

1:41 min

USA:s inrikesdepartement har nu tagit de första stegen i arbetet att utveckla oljeborrningen i Arktis, enligt USA:s president Donald Trump.

I dag är det förbud mot olje- och gasutvinning i stora delar av amerikanska Arktis, ett förbud som presidenten och hans regering vill häva för att göra USA starkare på den globala energimarknaden.

– Den gyllene eran för amerikansk energi startar nu, sade USA:s president Donald Trump i ett tal igår på Energidepartementets energivecka.

Han har tidigare sagt att USA ska bli världsledande på energimarknaden och att det ska leda till miljoner nya jobb. I april skrev han under en exekutiv order, som är tvingande som en lag, som syftar just till att utvidga oljeborrandet i Alaska och Atlanten.

Tvärtemot den tidigare presidenten, Barack Obamas, beslut om permanent skydd i en överenskommelse med Kanada så sent som i december förra året.

Det är oklart hur långt inrikesdepartementet har kommit rent konkret i sitt arbete med att åter öppna Arktis för oljeborrning.

USA:s produktion av olja och gas har skjutit i höjden de senaste åren, och exporten flödar. Mycket tack vare nya förbättrade borrningstekniker, som till exempel fracking där man spränger upp sprickor i berggrunden för att komma åt gasen. Det har gjort att man numera kan utvinna gas i tidigare oåtkomliga områden.

Såväl presidenten som andra myndighetspersoner säger att de är övertygade om att USA kan bana väg för en världsdominans på energimarknaden genom att exportera olja, gas och kol runt om i världen – men också främja kärnkraft och förnybara energikällor som vind- och solenergi.

Men för att att kunna frigöra de inhemska reserverna så behövs fler åtgärder konstaterar presidenten.

– De regeringsbestämmelser som finns i dag och som hindrar USA från att nå världsdominans måste bort, sade Donald Trump i sitt tal i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista