Container med Maersklogga.
I flera år har Maersk i Nordsjön släppt ut 42 ton av ett ämne som är mycket skadligt för havsmiljön. Foto: Claus Bonnerup

Maersk polisanmält – släppte ut 42 ton skadliga kemikalier i Nordsjön

1:24 min

Det danska rederi-och oljebolaget Maersk har i flera år släppt ut ett kemikalieämne i Nordsjön som är betydligt farligare än vad företaget informerat de danska myndigheterna om.

Danmarks Radio har avslöjat att danska Maersk i april i år informerat den danska Miljöstyrelsen om att det i deras kemikalieutsläpp vid oljeriggarna i Nordsjön finns ett ämne som är farligare än vad man tidigare uppgett.

De senaste fem åren har Maersk släppt ut 42 ton av ämnet BAC 50, som enligt Danmarks Radios uppgifter allvarligt kan skada havsmiljön.

Eftersom ämnet är farligare än myndigheterna känt till betyder det att Maersk brutit mot lagen, eftersom bolaget inte haft tillstånd för utsläppet.

Efter avslöjandet har det danska vänsterpartiet Enhedslistan polisanmält Maersk.

Ole Hansen, VD för Maersk Oil Denmark, har sagt till Danmarks Radio att bolaget inte känt till hur farligt ämnet var, och att de informerat myndigheterna kort efter att de fått uppgifterna från sin leverantör.

– Jag tror vi omgående kontaktade Miljöstyrelsen och informerade om detta. Vi har fått en tidsfrist till första juli för att fasa ut kemikalien, och det är vi igång med, säger Ole Hansen.

Den danska miljöstyrelsen har gett Maersk till 1 juli att fasa ut utsläppen av det farliga kemikalieämnet. Det har mött kritik från politiskt håll.

Ida Auken, som är talesperson i miljöfrågor för Radikale Venstre, menar att myndigheterna redan i april borde satt stopp för utsläppen.

- Så snart man får reda på att en verksamhet bryter mot lagen så ska myndigheterna gripa in och omedelbart sätta stopp för det här lagbrottet.

Maersk säger till Danmarks Radio att de har studerat konsekvenserna av utsläppen i Nordsjön och att man inte kunnat se att havsmiljön tagit någon skada.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista