Tina Mehrafzoon. Programledare P3 Guld 2017. P3 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Tina Mehrafzoon. Programledare P3 Guld 2017. P3 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bråvalla ställer in – "Kommer få konsekvenser för fler festivaler"

4:18 min

Bråvallafestivalen kommer inte att hållas 2018. Enligt arrangören väljer man att ställa in nästa års festival delvis på grund av anmälningarna om sexuella övergrepp under arrangemanget. Samtidigt har arrangören gått back i flera år. 

– Det låter kanske cyniskt, men men självklart tror jag att det här är mer än bara ett ställningstagande, säger Tina Mehrafzoon, musikjournalist på Musikguiden i P3.

Efter fem år på den svenska festivalscenen väljer nu Bråvallafestivalen att ställa in nästa års arrangemang. FKP Scorpio, som arrangerar festivalen, uppger att anledningen är de upprepade anmälningarna om sexuella övergrepp.

"Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival", skriver de i ett pressmeddelande. 

Tina Mehrafzoon, musikjournalist på Musikguiden i P3, bevakar festivalen på plats och blev förvånad över beskedet.  

– Det är ju första gången en festival ställer in och säger att det är på grund av alla tråkigheter och det hemska som händer, säger hon.

Omkring 50 000 besökare om året har besökt festivalen. Även förra året anmäldes flera våldtäkter. 

– Det här är som ett minisamhälle, det blir det ju så när så många människor är på samma plats. Jag blev förvånad över att det är en såpass stor arrangör som väljer att lägga ner ett så stort arrangemang på grund av just det här, säger Tina Mehrafzoon.

– Jag tror definitivt att det här kommer få konsekvenser. Andra arrangörer kommer, mer än de gör nu, ta tag i hur de jobbar med säkerhet och trygghet. 

Arrangören bakom festivalen har under flera år gjort stora förluster i Sverige. Enligt en granskning från Aftonbladet har FKP Scorpio i Sverige gått back med tiotals miljoner sedan Bråvallafestivalen startade för fem år sedan.

Tina Mehrafzoon tror att det finns fler orsaker till dagens beslut att ställa in nästa års festival. 

– Det låter kanske cyniskt, men men självklart tror jag att det här är mer än bara ett ställningstagande. Det har nog andra orsaker också, men det ser ju så att säga bra ut att man lägger ner på grund av det här. Men det finns säkert fler bakomliggande orsaker. Det kan ju handla om att de inte har ekonomi, resurser eller på annat sätt känner att de inte är handlingskraftiga nog för att förhindra det som händer, säger hon. 

Ekot har sökt FKP Scorpio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista