Antibiotikaresistens hotar cancerpatienter

1:55 min

Antibiotikaresistens ska diskuteras vid flera seminarier i Almedalen den här veckan. Bland annat handlar det om cancerpatienter som drabbas hårt.

Problemen med de bakterier som står emot de flesta sorters antibiotika fortsätter att oroa. I veckan lanserade EU en ny handlingsplan där målet är att Europa ska bli bäst i världen på att begränsa spridningen av resistenta bakterier. I Almedalen kommer frågan att diskuteras och i Norge har den nationella föreningen för cancerpatienter inlett en landsomfattande kampanj för att visa behovet av effektiv antibiotika för människor med cancer.

Antibiotikaresistensen är ett hot mot det viktigaste verktyget i vårdens verktygslåda enligt norska Kreftforeningens generalsekreterare Anne Lise Ryel och den norske hälsoministern Bent Höje.

En av fem cancerpatienter behöver antibiotika och vissa patienter t ex med akut leukemi kan inte behandlas alls utan effektiv antibiotika. Allt enligt kampanjen som fokuserar på cancerpatienternas sårbarhet i en tid när antibiotikan sviker.

Och det här är ett nytt sätt att öka medvetenheten hos politiker och allmänhet om problemen, säger Otto Cars som grundat nätverket ReAct.

--Jag tror att det är jätteviktigt. Det är ju den högspecialiserade vården och kanske framförallt cancerpatienterna som drabbas potentiellt hårdast av bristen på effektiva antibiotika. Så jag tror att ett sådant här initiativ, speciellt om det kan växa till en global rörelse kan göra väldigt stor nytta för att trycka på politikerna i hela världen att öka farten för det globala samarbetet, säger Otto Cars.

Den handlingsplan som EU lanserade i veckan har som mål att Europa ska bli bäst i världen på att bekämpa antibiotikaresistens. Samtidigt antogs riktlinjer för återhållsam användning av antibiotika för både människor och djur. EUkommissionen uppmanar medlemsländerna att skriva egna handlingsplaner för bättre övervakning och EU vill också finansiera forskning om effektiva smittskyddmetoder, ny diagnostik och vacciner som kan förebygga resistens.

Och Otto Cars menar att det är bråttom:

--Det finns så stora allvarliga utmaningar runt hörnet. I Italien har manvså stora problem med en multiresistent bakterie som sprids i sjukvården att patienter som bär på den här bakterien inte kan komma ifråga för benmärgstransplantationer av rent etiska skäl för att riskerna är för stora för infektioner. Och då ser vi ju början på slutet av antibiotikaeran. Så det är väldigt väldigt bråttom, ett sådant här initiativ från patientsidan kan vara väldigt värdefullt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista