En kvinna i burka passeras av de svenska militärerna som är ute på en patrullering på huvudgatan i staden Shebreghan, Afghanistan.
En kvinna i burka passeras av de svenska militärerna som är ute på en patrullering på huvudgatan i staden Shebreghan, Afghanistan. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Minister: Afghanistan säger inte upp avtal med Sverige

"Vi gjorde bara ett humanitärt vädjande"
1:15 min

Ekot kan nu berätta att Afghanistan inte är beredda att säga upp samförståndsavtalet med Sverige. Till Ekot förtydligar nu Afghanistans vice flyktingminister Alema regeringens ståndpunkt.
– Vi har inte begärt att säga upp avtalet, vi gjorde bara ett humanitärt vädjande, säger hon.

I fredags rapporterade Ekot att Afghanistan kunde vara på väg att säga upp samförståndsavtalet med Sverige.

Detta efter att Svenska Dagbladet rapporterat att Afghanistans vice flyktingminister Alema skickat ett brev till alla europeiska ambassader med en vädjan om att inte skicka fler människor till Afghanistan.

Efter de nya uppgifterna tog spekulationer fart om att Afghanistan var på väg att säga upp det samförståndsavtalet. Ett avtal som kom till 2016 för att underlätta frivilligt återvändande och utvisningar från Sverige till Afghanistan.

Men Alema säger nu att brevet inte ens har skickats till några ambassader ännu.

– Vi skickade ett brev till Afghanistans UD och frågade om de håller med om vår vädjan och bedömer den lämplig att skicka vidare till andra organisationer och ambassader i Afghanistan. Särskilt de vi har avtal med, och stoppa återvändandet tills läget blir bättre, säger hon.

– Vi har inte begärt att säga upp avtalet, vi gjorde bara ett humanitärt vädjande. Eftersom läget i Afghanistan inte är lämpligt för återvändande och vi vill att de länder vi har avtal med ska ta hänsyn till det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".