DO stämmer Apoteket AB i AD

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, stämmer Apoteket AB i Arbetsdomstolen för att inte ha vidtagit några åtgärder när en anställd anmälde till arbetsledningen att hon utsattes för etniska trakasserier av en kollega.
– Vi går till AD för Apoteket inte har gjort vad det borde ha gjort när en anställd upplevde sig ha blivit trakasserad, mobbad eller behandlad på ett kränkande sätt av en annan arbetskamrat. Alltså försökt framställa henne som en mindre duktig och kompetent arbetskamrat, och då använt sig av den etniska dimensionen i det att hennes språk eller uttalsfråga har blivit framträdande i hans sätt att förlöjliga henne, säger Katri Linna, ställföreträdande DO. Det var förra våren som en anställd på Apoteket AB anmälde till sin arbetsledning att en kollega trakasserade henne och att det hade kopplingar till hennes etniska ursprung, men det dröjde till hösten innan ledningen agerade och då kom man fram till att det inte rörde sig om etnisk diskriminering. – Det handlar mer om samarbetsproblem mellan två stycken medarbetare, säger Tony Björck, informationsdirektör på Apoteket AB Samma sak kom fackförbundet JUSEK fram till, men enligt DO behöver en sådan här konflikt inte enbart handla om etnisk diskriminering för att man ändå ska bedöma det som det. Det är inte ofta en anmälan till DO leder till AD. Lagen föreskriver att diskrimineringsärenden ska leda till förlikning och det gör det i de allra flesta fall, men så har det inte blivit här och därför kräver DO ett skadestånd till kvinnan på 150.000 kr eftersom man anser att Apoteket AB brutit mot lagen genom att vara för passivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".