Nordkorea har avfyrat ännu en robot

1:46 min

Nordkorea säger sig för första gången ha genomfört ett lyckat test av en interkontinental robot. Enligt analytiker kan den vara tillräckligt kraftfull för att nå den amerikanska delstaten Alaska.

Enligt Sydkoreansk militär landade roboten i Japanska havet - i ett område som kan räknas som japansk ekonomisk zon. På en presskonferens fördömde Japanska regeringen agerandet.

– Dagens skjutning är allvarlig. Vi kan inte acceptera de här upprepade provokationerna sa den japanska regeringens talesperson på en presskonferens i dag.

Enligt nordkoreansk statlig tv hade roboten kunnat avfyras mot vilken plats som helst i världen.

Det var tidig förmiddag lokal tid som den ballistiska roboten avfyrades från Nordkorea. Den ska ha färdats i 40 minuter innan den enligt sydkoreansk militär landade i Japanska havet.

Nordkorea får inte enligt FN:s resolutioner avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har de fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Senast i går talade USA:s president Donald Trump med Japans premiärminister Shinzo Abe om att öka pressen på Nordkorea och efter ett möte med Sydkoreas president i fredags sa Trump att det strategiska tålamodet med Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram är slut.

Efter avfyrandet i dag har flera länder reagerat. Sydkoreas militär säger att de följer alla tecken på ytterligare provokationer och håller militären i full beredskap.

Japans premiärminister Shinzo Abe sa på en presskonferens att Japan planerar att öka trycket på Nordkoera genom att samarbeta med USA och Sydkorea. Han säger också att han planerar att vända sig till Kina och Ryssland.

Trump har också i en tweet med hänvisning till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un reagerat med: "Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!"

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista