USA i extrainsatt möte efter Nordkoreas robottest

1:32 min

Enligt flera amerikanska källor håller medlemmar av USAs säkerhetstjänst, militär och diplomater ett extra möte i dag för att diskutera hur man skall reagera på Nordkoreas senaste robottest. Detta medan Kina och Ryssland redan har hunnit enas om hur situationen på Koreahalvön bör hanteras.

Kina och Ryssland går nu samman om den idé som lanserades av Kina redan i går då landet presenterade sitt program som det närmaste halvårets ordförande i FN:s säkerhetsråd.

Programmet går ut på att försöka få Nordkorea att avbryta sin pågående utveckling av kärnvapen och robotar som kan bära kärnvapnen långa vägar. Och dessutom få den redan fullfjädrade kärnvapennationen USA och Sydkorea att sluta med sina stora gemensamma militärövningar på den koreanska halvön.

Man vill alltså få båda sidor att visa god vilja och backa ett rejält steg i den över 60 år gamla, nu upptrappade, Koreakonflikten. Annars hotar en katastrof, var budskapet från Kina i går.

Och det hann man knappt säga förrän Nordkorea testade en ny robot som påstås kunna nå Alaska, det skulle alltså handla om en interkontinental robot. Och då hotas inte bara Nordkoreas närmaste grannar av dödliga attacker, utan också Pyongyang-regimens huvudfiende USA.

Det är alltså med den bakgrunden som USAs säkerhetstjänst, militär och diplomater träffas i dag, på nationaldagen 4 juli, för att granska den nu uppkomna situationen.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att USA vill ha ett hemligt möte i FN:s säkerhetsråd om utvecklingen på Koreahalvön.

EU har tills vidare nöjt sig med att hota med nya sanktioner mot Nordkorea. Ett vapen som har använts sedan år 2006, men visat sig vara ganska verkningslöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista