USA bekräftar: Nordkorea testade långdistansrobot

1:20 min

USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftar att det var en interkontinental robot som Nordkorea provsköt natten till tisdagen.

Tillerson betonande också att alla länder som hjälper Nordkorea militärt eller ekonomiskt eller tar emot nordkoreanska gästarbetare måste inse att de underblåser en farlig regim.

"Alla länder borde öppet visa Nordkorea att deras strävan efter kärnvapen får konsekvenser" skriver utrikesministern.

Från Pentagon meddelade talespersonen Dana White att den amerikanska militären är beredd att försvara sig och sina allierade mot Nordkorea.

– Vi kan använda all vår kapacitet mot det ökade hotet från Nordkorea, säger hon i ett uttalande.

Många av världens ledare har fördömt Nordkoreas uppskjutning och även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ansluter sig till dem.

"Agerandet är ännu en fräck överträdelse av säkerhetsrådets resolutioner och innebär en farlig upptrappning", säger han i ett uttalande.

Ikväll svensk tid kommer FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainkallat möte efter en förfrågan från Usa tillsammans med Japan och Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista