Pocketböcker allt populärare

Svenskarna köper pocketböcker som aldrig förr. Förra året såldes 8 miljoner exemplar, fyra gånger fler än 1996 och bokbranschen tror att försäljningen kommer att fortsätta att öka under året tack vare den sänkta bokmomsen.
– Den är lätt att hålla i när man ligger ner och så får den ju plats på ett annat sätt, och så priset förstås, berättar pocketköparen Maria Möller, och en annan köpare av boktypen med mjuka papperspärmar Fredrik Hermansson säger: – Det är billigt, man behöver inte vara så rädd om dem, man kan läsa dem på tunnelbanan och så där utan att behöva tänka på hur man hanterar böckerna. Bättre utbud och fler bestsellers är några av förklaringarna till att pocketförsäljningen ligger på rekordnivå. Andra förklaringar är att tiden mellan utgivningen av inbundna upplagor och pocketversioner blivit kortare, och att pocketförsäljningen flyttat närmare kunderna till livsmedelsbutiker, kiosker och småbutiker på järnvägsstationer och i gallerior. Pocketbranschen hade en liknande försäljningsökning under slutet av 60-talet och början på 70-talet, men det uppsvinget slutade i kris för branschen. Efter överproduktion och bristande lönsamhet för förlagen höjdes priserna, kunderna svek och pocketutgåvorna försvann nästan helt, men det tror en av huvudpersonerna i den Svenska pocketbranschen, Pocketshops VD Mathias Engdahl, inte kan hända idag. Mathias Engdahl anser att branschen är mer stabil idag och tror att försäljningen kommer att fortsätta öka, inte lika drastiskt som de senaste åren men ungefär med tio procent om året, och bokköparna verkar bara se fördelar med de mjuka böckerna i fickformat: – Jag tycker de tar mindre plats, och sedan speciellt då när man som jag är bosatt utomlands så har vi det här med vikten, så att det är mycket bekvämt. Sedan om boken inte är så bra kan jag kasta den, säger pocketköparen Ingrid Zetterlund.
Max Carlgren, reporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".