Sommarregeringen med Stefan Löfven höll sommarens första sommarfika på Rosenbads innergård.
1 av 2
Sommarregeringen med Stefan Löfven höll sommarens första sommarfika på Rosenbads innergård. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp)
2 av 2
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så ska fler utländska byggföretag våga sig till Sverige

1:17 min

Det ska bli lättare för utländska företag att komma in på den svenska byggmarknaden. I dag beslutade Regeringen att Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även andra språk.

Bostadsminister Peter Eriksson vill stävja låg produktivitet och de höga kostnader, som han ser på svensk byggmarknad.

– Ett problem långsiktigt i Sverige har varit att produktiviteten inte har varit särskilt bra och kostnaderna ligger högre än många motsvarande länder. Det är viktigt för oss att hålla nere kostnadsutvecklingen inom byggindustrin och det förstår nog också företagen.

Reaktioner från den svenska byggmarknaden?
– Jag tror att det allra flesta byggföretag i Sverige inser att när vi är i en situation där vi behöver ha en hög nivå på byggande långsiktigt, är det också logiskt att försöka släppa in företag från andra länder. Vi vill ju också att svenska företag ska kunna vara i andra länder och exportera svensk byggkunskap, hur och byggnader i framtiden. Så det är en ömsesidig fråga.

Är en webbplats efterfrågad?
– Ja, det är det. De som reser i andra länder och försöker få företag att komma till Sverige, får svaret att det finns en osäkerhet kring regler, byråkrati, diskriminering och så vidare. Information är helt avgörande för att de ska våga ta steget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista