Sopkonflikt: Företaget vänder sig till Arbetsdomstolen

2:25 min

Den vilda sopstrejken i Stockholm är långt från en lösning. I dag meddelade företaget Reno Norden att man vänt sig till Arbetsdomstolen.

Under dagen har det har kommit olika uppgifter om arbetsgivarens svar på den avtalsstridiga strejken. Sopåkarna själva hävdade tidigare att 50 personer blivit uppsagda. Men det tillbakavisas nu av chefen för Reno Norden, i ett pressmeddelande.

"RenoNorden kommer nu föra ärendet till arbetsdomstolen, vilket bland annat innebär att man kommer driva en skadeståndsprocess samt påbörjar processen som kan innebära avsked om den olagliga strejken fortsätter", står det. 

Konflikten gällde bland annat arbetsgivarens hot om sänkta löner och den nyckelinventering som arbetsgivaren har velat genomföra. I dag är de flesta av de nycklar som går till Stockholms soprum omärkta och Reno Norden har fått som uppdrag att göra en inventering och märka nycklarna. 

Sophämtarna har motsatt sig inventeringen eftersom det skulle göra dem utbytbara, säger Peter Börjesson, som representerar de strejkande arbetarna. 

– Då blir vi lättare utbytbara. Det är en kunskap som vi har skaffat och vill inte släppa för att då riskera att bli av med jobbet. 

Företaget Reno Norden menar istället att de anställda använder nycklarna till Stockholms soprum som gisslan och att inventeringen är nödvändig för att uppdatera och digitalisera nyckellistorna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista