Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Makten glider Åkesson ur händerna

Man står på scen och pratar.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på politikerveckan. Foto: Anders Wiklund/TT.

I vintras såg det ut som om Sverigedemokraterna närmade sig den politiska makten med stora steg. Men sedan dess har Jimmie Åkessons chanser att få vara med och bestämma den svenska regeringspolitiken återigen krympt. Åkessons värsta fiende är de borgerliga väljarna, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Sverigedemokraterna har dragit till sig över 400 000 nya väljare sedan valet 2014 och blivit Sveriges näst största parti. Partiets dagordning präglar på flera sätt den politiska debatten. Ändå är det tveksamt om Jimmie Åkesson kommer att få mera politisk makt efter valet 2018 och det beror framför allt på stämningen i den borgerliga väljaropinionen. Rörelserna i Alliansens väljarkår har bestämt den politiska utvecklingen våren 2017 och den utvecklingen har inte gynnat Sverigedemokraterna.

Det omtalade utspel Moderaterna gjorde i januari var egentligen ett dubbel-utspel. Det ena handlade om att Moderaterna nu slutgiltigt övergivit DÖ och nu vill störta regeringen så snart som möjligt. Även om det sker med SD:s röster. Det andra var beskedet att Moderaterna öppnade för att förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Tvärtemot Moderatledningens avsikt var det beskedet om att förhandla med SD som blev den stora skrällen.

Trots det historiska steg det innebar att bryta en enad moralisk frontlinje i svensk politik verkade moderatledningen överraskad av reaktionen. Sverigedemokraterna, däremot, förstod omedelbart nyhetens storhet. Nu var partiet äntligen på väg in i värmen, nu öppnade sig vägen mot makten! Visserligen hade Anna Kinberg Batra sagt att öppningen inte gällde regeringssamarbete eller budgetförhandlingar. Men det var inte bara Sverigedemokraterna som räknade med att moderaterna nu anträtt ett sluttande plan och - när regeringsmakten står på spel - skulle öppna för att också diskutera ekonomisk politik med Sverigedemokraterna. 

Men moderatväljarna revolterade. Över hundratusen moderatväljare bytte till en centerledare som försäkrar att hon aldrig ska göra sig beroende av Sverigedemokraternas röster. Och att det i så fall vore bättre att söka nå en överenskommelse med Socialdemokraterna. Detta borde inte ha kommit som en blixt från klar himmel. Flera opinionsmätningar, bland annat den som allianspartierna själva beställt, har visat att borgerliga väljare hellre ser ett samarbete med Socialdemokraterna än förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Moderaterna reagerade med att släta över sitt besked och förminska betydelsen av det. Man slutade tala om förhandlingar med Sverigedemokraterna. 

Sverigedemokraternas ledning har svårt att dölja sin besvikelse. Gruppledaren Mattias Karlsson säger moloket till Dagens Industri att "energin gick ur samarbetet". Om mittenpartierna föredrar Socialdemokraterna framför SD är läget enligt Karlsson "ganska prekärt". Gruppledaren ser att den makt som nyss föreföll så nära nu verkar glida partiet ur händerna.

Vårens rörelse i den borgerliga väljarkåren har lett till att det är Centern som sätter gränsen för de borgerligas kontakter med SD. Därmed har Sverigedemokraternas utsikter att få makt över politiken efter valet 2018 snarare minskat än ökat efter Moderaternas historiska besked. Och det var knappast vad Jimmie Åkesson tänkte sig när han den där januaridagen hörde Anna Kinberg Batras historiska besked.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".