Pistolen som använts vid tolv skjutningar i Stockholmsområdet.
Pistolen som använts vid tolv skjutningar i Stockholmsområdet. Foto: Polisen.

Dålig spårning av vapen som använts i tolv olika skjutningar.

"Ibland skäms jag som polis"
1:42 min

Vapenbrott ska prioriteras av polisen för att stoppa de dödliga skjutningarna. Men nu kommer intern kritik mot brister i utredningar om vapen.

Programmet I lagens namn i P1 har följt ett vapen som använts vid tolv skjutningar i Stockholmsområdet under flera år. När vapnet väl hittas görs inga större ansträngningar för att utreda vem som har haft det i sin ägo.

– Ibland är det så att jag skäms som polis. Jag har ändå varit otroligt stolt. Men det är pinsamt hur vi blir sämre och sämre på att ta hand om det som drabbar våra medborgare. Det känns inte okej, säger Eva Wettborg jobbar på forensiskt analysteam i polisregion Stockholm.

Det handlar om en pistol som polisen hittat spår efter sedan hösten 2012. Det användes vid tolv skjutningar innan en man greps med vapnet i mitten av juni 2016. Nio människor har skadats, ibland har det handlat om ren tur att ingen dött. Ingen av skjutningarna har klarats upp.

Det finns även brister i hur polisen registrerat spår i utredningarna. Trots att man vid tre tillfällen har kunnat lägga ihop förundersökningarna, för att få tillgång till fler spår och komma vidare, så har det inte gjorts.

Eva Wettborg är kritisk till både bristen på samordning och den bristfälliga registreringen av spår. Och även om det aktuella vapenärendet, där det handlar om totalt tolv skjutningar, sticker ut i mängden är problemet vanligt, enligt Wettborg.

– Det är varje dags problem , oavsett brottskategori. Kanske inte de riktigt grova brotten - narkotika är vi bra på. Men vardagsbrotten och seriebrotten är varje dag. Det är sällan vi får återkoppling att det ärendesamordnas.

Trots de många skjutningarna som vapnet använts vid, fick mannen som greps med pistolen inga frågor om skjutningarna - varken i polisförhören eller under rättegången.

Mohamed Ahmed är en av dem som blivit skjuten med vapnet. Han skadades så allvarligt att han under flera år varit rullstolsburen, även om han nu börjat gå igen med hjälp av käppar.

– Det som är skrämmande är att man kan använda samma vapen gång, på gång, på gång utan att torska. Att det här vapnet har kunnat leda till att så många personer har kunnat dött, säger han.

Jan Evensson, polismästare med ansvar för samordning av grova brott vid polisregion Stockholm, säger att det inte var någon “rolig läsning” att läsa in sig på det här vapnets historia inför intervjun med I lagens namn.

– För oss finns det inget försvar för det här. Vi ser direkt när vi får upp ärendet - att det inte är samordnat som vi vill. Det borde ha gjorts vid åtminstone tre tillfällen. Då finns det ingen anledning att försvara sig.

Stockholmspolisen ska nu se över samordningen av liknande utredningar och även hur information från NFC ska utnyttjas bättre.

Den man som förra sommaren greps med vapnet dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, trots att det handlade om ett grovt vapenbrott.

Han var dessutom dömd för liknande brottslighet tidigare. Domen har vunnit laga kraft.

Skjutningar där vapnet använts

14 september 2012 Hässelby
En man i 30-årsåldern blir skjuten i en bil men överlever. Ingen har åtalats eller dömts för skjutningen.

30 januari 2013 Vällingby centrum
Skottlossning utbryter vid 15-tiden på eftermiddagen i Vällingby centrum. Enligt polisen handlar det om personer från två kriminella grupperingar som ligger i konflikt. Ingen person träffas av skotten och ingen blir heller dömd för skjutningen.

21 februari 2013 Hässelby
En restaurang i Hässelby blir utsatt för ett utpressningsförsök och senare samma kväll skjuts det mot restaurangen. Ingen kommer dock till fysisk skada. En person döms för utpressningsförsök men inte för skjutningen.

13 april 2013 Järfälla
Skjutning mot ett så kallat utslussningsboende samt en bil som stod parkerad utanför. På boendet bodde två unga män från Järvaområdet, polisens teori är att skjutningen var riktad mot dem. Ingen kom till fysisk skada och utredningen har lagts ner. Ingen är åtalad eller dömd.

14 juli 2013 Tenstagången
Polisen får larm om skottlossning mot en byggnad i Tensta centrum och på platsen hittas hylsor samt ett hål i en fönsterruta. Ingen person kom till fysisk skada, utredningen är nedlagd och ingen har åtalats.

29 juli 2013 Spånga
En person skjuts i benen och förs till sjukhus, mannen överlever. Vittnen berättar om flera personer som kommit till platsen i bil och avlossat skott. Ingen person har dock åtalats för skjutningen och utredningen är nedlagd.

22 augusti 2013 Brandbergen
Ett skott skjuts in i genom dörr hos två bröder med koppling till en kriminell gruppering i Västerort. Kulan fastnar i hallgolvet och ingen kommer till fysisk skada. Ingen person har åtalats, utredningen är nedlagd.

3 september 2013 Tenstagången
Polisen får larm om skottlossning i och hittar skotthål i entrén till Tensta centrum. Ingen person kom till fysisk skada, ingen har åtalats och förundersökningen är nedlagd.

26 september 2013 Vällingby
En man med kopplingar till en kriminell gruppering i Västeort blir skjuten i båda benen men överlever. En person grips men släpps utan att bli åtalad. Förundersökningen är nedlagd.

20 oktober 2013 Tensta centrum
Flera skott avlossas mot personer som står vid grillkiosk i Tensta centrum. En person, Mohamed Ahmed, skadas så allvarligt att han under en period blir rullstolsburen. Ingen har åtalats eller dömts för skjutningen.

9 juli 2014 Hässelby
En man rusar in på en restaurang med ett vapen och försöker skjuta en annan man som äter middag. Vapnet fungerar inte men mannen som äter middag drar även han vapen, den pistol som använts vid tidigare skjutningar, och skjuter. Den inrusande mannen träffas av två skott, det gör även en kvinna på restaurangen. Båda överlever. Mannen som använde pistolen åtalas inte för något brott, men mannen som blev skjuten döms för grovt olaga hot.

21 februari 2016 i Skärholmen
Polisen får larm om en skjutning och hittar hylsor på platsen men ingen person ska ha kommit till skada. Ingen har åtalats eller dömts, förundersökningen är nedlagd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".