Fotomontage på polis och flygplan.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Färre utvisas med tvång – polisen pekar på resursbrist

"Det är beroende av hur vi är resurssatta"
2:00 min

Antalet personer som utvisas med tvång efter att ha fått avslag från Migrationsverket har minskat med 30 procent i år.

Enligt polisen beror det på att man inte har fått tillräckligt med pengar från regeringen. 

Polisen har under flera år fått krav från både den rödgröna regeringen och alliansregeringen, att öka antalet genomförda utvisningar. Men statistik från gränspolisen visar att man hittills i år har kraftigt minskat antalet personer som utvisas med tvång.

Mellan januari och april utvisade polisen 591 personer som fått avslag från Migrationsverket, vilket var nästan 30 procent färre än samma period förra året.

I en rapport skriver gränspolisen att minskningen bland annat beror på att man "inte tillskjutits nödvändiga resurser från regeringen".

Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen, säger att resursbrist är en av orsakerna till att antalet tvångsutvisningar har minskat.

– Vi kan jobba mer effektivt, vi kan förbättra oss, men inte hur långt som helst. Det är också beroende av hur vi är resurssatta, säger han.

Per Löwenberg säger att minskningen också kan bero på att det saknades id-handlingar i nästan en majoritet av ärendena som lämnades över från Migrationsverket.

– Vi har i år fått färre ärenden med pass och det innebär naturligtvis också att det blir färre som är lätt att verkställa, säger han.

Förra året saknades id-handlingar i 48 procent av ärendena från Migrationsverket.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller inte med om att gränspolisen har fått för lite pengar.

– Jag har svårt att förstå den kritiken eftersom regeringen bara i år har skjutit till 800 miljoner kronor extra till polisen och under de närmsta åren har skjutit till stora resurser till polisen, säger han.

Det är en felaktig analys som du ser det?

– Jag vill inte recensera den, jag bara konstaterar att Polismyndigheten nu har mer medel än man någonsin haft tidigare och att vi också satsar stora tillskott under de kommande åren.

Oavsett vad detta beror på så ser vi i statistiken att antalet personer som verkställts med hjälp av polisen har minskat med ungefär 30 procent. Hur ser du på den här minskningen?

– Man ska komma ihåg att återvändandet ökar, däremot minskar andelen av återvändandet som sker med tvång. Det är absolut inget självändamål att utvisa så många som möjligt med tvång. Har man ett effektivt återvändandearbete med tvång, då ökar det frivilliga återvändandearbetet, och det är i grunden positivt, säger inrikesminister Anders Ygeman. 

I rapporten pekar polisen också på att utvisningarna i majoriteten av fallen är väldigt svåra att verkställa. Man skriver exempelvis att bland ärendena som lämnades över från Migrationsverket i år, hade personerna avvikit i 78 procent av fallen.

Samma tidsperiod förra året var motsvarande andel 66 procent.

I rapporten framgår det också att polisen har avskrivit fler ärenden i år än förra året. Det handlar om fall där polisen får besked från exempelvis en ambassad eller en migrationsmyndighet i EU att personen som skulle utvisas från Sverige redan befinner sig utomlands.

Antalet sådana fall har ökat rejält i år jämfört med förra året. Normalt brukar antalet personer som reser ut frivilligt efter att ärendet lämnats över till polisen vara betydligt färre än antalet personer som utvisas med tvång av polis. Årets fyra första månader är det i stället tvärtom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".