I dag möttes Trump och Putin för första gången

1:09 min

Presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin möttes i dag för första gången öga mot. Mötet pågick mycket längre än det var tänkt men Trump och Putin verkar inte ha kommit överens om en gemensam hållning i någon av de stora världsfrågorna.

Presidenterna talade om Syrien och Ukraina, om Nordkorea och cybersäkerhet, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov på en kort presskonferens efter mötet där Lavrov själv var med.

Han sade att mötet hade varit konstruktivt och att bägge presidenterna hade utgått från sina nationella intressen. Mötet pågick i mer än två timmar mot planerade en, men något genombrott i någon större fråga verkar de inte ha uppnått.

I södra Syrien ska en säkerhetszon upprättas med amerikanskt, ryskt och jordanskt deltagande men de förhandlingarna fördes på annan plats och Trump och Putin bara välkomnade planen.

När det gäller Ukraina har USA utsett en ny kontaktperson som ska föra vidare samtal med Moskva. Trump tog också upp anklagelserna om att Ryssland hackade sig i det amerikanska presidentvalet.

En gemensam arbetsgrupp ska komma med förslag till ökad cybersäkerhet. Det viktigaste var att mötet överhuvudtaget ägde rum - men inget har sagts om de ska mötas på nytt.

Efter mötet bekräftade både Rex Tillerson och Sergej Lavrov, USA och Rysslands utrikesministrar, överenskommelsen om vapenvila i södra Syrien från och med söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista