Sal full med människor och robot.
Foto: TT

FN har enats om globalt förbud mot kärnvapen

1:31 min

FN antog i dag ett globalt förbud mot kärnvapen efter en historisk omröstning. Men frågan är vad det innebär i praktiken eftersom bland annat USA, Ryssland och Kina har bojkottat förhandlingarna.

Det kom spontana applåder och hurrarop i sammanträdessalen här i New York när den historiska omrösningen hade genomförts och det stod klart att FN enats om ett förbud mot att utveckla, lagra eller hota att använda kärnvapen.

Arbetet med att ta fram ett förslag på förbud inleddes i mars och har nu genomförts under tre intensiva veckor. Av dom 124 länder som deltog i förhandlingarna så röstade 122 nu för ett förbud. Nato-landet Nederländerna röstade emot och Singapore avstod.

Men förslaget och förhandlingarna har kritiserats och närmare 40 länder avstod från att ens delta, däribland USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike, som alla själva har kärnvapen, dessutom avstod många Natoländer.

Kärnvapenstaterna har avvisat förbudet som orealistiskt och anser att det inte kommer att ha någon effekt på de sammanlagt 15 000 kärnvapen som redan finns runt om i världen. Eller som Usas FN-ambassadör Nikki Haley sade när förhandlingarna inleddes.

– Är det någon som tror att Nordkorea skulle gå med på ett kärnvapenförbud?

Men trots kritiken så var förhandlingsledaren, Costa Ricas FN-ambassadör Elayne Whyte Gomez, nöjd. "Vi har sått ett första frö till en värld utan kärnvapen" sade hon efter mötet.

Och i ett pressmeddelande säger den svenska utrikesministern Margot Wallström att "Det är en mycket betydelsefull process som nu gått i mål, den första multilaterala förhandlingen på kärnvapenområdet på drygt 20 år".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista