Man på scen framför SD-logotyper.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT.

SD vill vinna väljare på bättre sjukvård

Åkesson: Vi vill ta bort det ofrivilliga skiftarbetet inom vården
1:26 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll ikväll sitt tal i Almedalen i Visby.

Sverigedemokraterna satsar på att vinna väljare på bättre sjukvård sade Jimmie Åkesson i kväll.

– Socialdemokraterna är det parti som väljarna har störst förtroende för i hälso- och sjukvårdsfrågor. Det är en första plats som de definitivt inte är förtjänta av. Vi tänker utmana socialdemokratin om att vara vårdpartiet ända fram till valdagen nästa år. Sverigedemokraterna är vårdpartiet, på riktigt.

Sverigedemokraterna lanserade tidigare i dag två förslag om förbättringar i sjukvården. Slopa ofrivilligt skiftarbete i vården och stärka rätten till egen husläkare.

– Dels vill vi stärka systemet med patientansvarig läkare. Vi vill ta bort det ofrivilliga, oregelbundna skiftarbetet inom vården. Att ständigt jobba omväxlande dag, kväll, natt och helg och så vidare. Det sliter, sade han.

I sitt tal i kväll använde Jimmie Åkesson upprepade gånger begreppet "I vårt moderna folkhem" och berättade om allt som skulle förändras om Sverigesdemokraternas politik blev verklighet. Talet inramades av en nationalistisk dikt från 1899 av författaren och poeten Verner von Heidenstam.

– Vi tröttnat att blöda för egen dolk, att hjärtat från huvudet skilja. Vi vilja bliva ett enda folk och vi äro och blir de vi vilja, sade Jimmie Åkesson i sitt tal.

Relaterat

Mer om Sverigedemokraterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".