Slutdokument vid G20-mötet i Hamburg klart

2:21 min

G20-länderna enades i dag om ett slutdokument från mötet i Hamburg. Alla länder skrev under, inklusive USA, men särskilt i klimatfrågan isolerades den amerikanska uppfattningen i förhållande till de övriga 19 medlemmarna.

Något som mötets värd, Tysklands förbundskansler Angela Merkel tydligt lyfte fram.

– Jag är väldigt glad att alla andra länder är överens om att Parisavtalet är oåterkalleligt, sade Angela Merkel.

USA har under president Trump bestämt sig för att lämna Parisavtalet och övriga G20-länder tyckte då alltså det var bättre att rätt tydligt ändå isolera den amerikanska uppfattningen i slutdokumentet.

– Där det inte finns någon samstämmighet måste skillnaderna framgå tydligt, sade Merkel efter mötet.

Det är en viss framgång för Merkel att hon på den här punkten lyckades hålla alla de andra länderna eniga.

USA fick dock in en skrivelse i slutdokumentet att USA kommer att verka för att fossila bränslen kan användas på ett mer rent och effektivt sätt.

I handelsfrågorna, som också var en stötesten, är länderna överens om att bekämpa protektionism, men USA fick in en formulering om att det kan finnas behov av legala sätt att skydda egna landets produkter. Ett sådant sätt skulle kunna vara strafftullar.

Redan i november ska en lösning tas fram i frågan om hur överkapaciteten på världens stålmarknader ska lösas. Här finns det annars farhågor för ett handelskrig.

De 20 medlemmerna är också överens om att de privata investeringarna i Afrika ska öka och om hungersnödhjälp till Afrika på 600 miljoner dollar.

Frankrikes president Emanuel Macron sade efter mötet att han fortfarande hoppas kunna övertyga Trump om att ändra sig i klimatfrågan och att ett nytt klimattoppmöte ska hållas i Paris redan i höst.

Rysslands president gladde sig åt det drygt två timmar långa första mötet med Donald Trump, han sade att de båda ledarna nu etablerat en personlig relation och att USA verkar börja ändra inställning i Syrienkonflikten.

Stora demonstrationer mot G20-mötet har genomförts även i dag, men än så länge förblivit helt fredliga.

Angela Merkel fördömde de våldsamheterna som tidigare överskuggat mötet i Hamburg.

– Den som agerar så ställer sig utanför vår demokratiska gemenskap, det har inget med politisk kritik eller med försöken att skapa en bättre värld att göra, sade Angela Merkel.

Hon lovade också att de Hamburgbor som lidit ekonomiska skador efter upploppen ska få ekonomisk ersättning.

Fakta: G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7—8 juli.

De permanenta medlemmarna är 20: Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA samt EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemmarna.

Källor: Globalis, www.g20.org, Ritzau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista