Almedalen
Anna Kinberg Batra och Gustav Fridolin blev kallade "landsförrädare" av NMR. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Nazister skanderade folkförrädare mot politiker i Almedalen

Fridolin: Jag är stolt över att vara deras fiende
1:57 min

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har i dag stört flera evenemang i Almedalen. Organisationen har fått tillstånd att ha ett tält här, men har i dag rört sig i området och exempelvis skanderat folkförrädare åt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) när de framträtt.

Men Gustav Fridolin låter sig inte påverkas.

– Jag är stolt över att vara en som nazister betraktar som fiende. Det är en hedersutmärkelse, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Det var när Miljöpartiet i förmiddags höll sin presskonferens i ett tält i Almedalen som en grupp från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, stod utanför och skrek Gustav Fridolin folkförrädare blandat med Isabella Lövin folkförrädare. Polisen frihetsberövade då två medlemmar av NMR.

Senare när Anna Kinberg Batra frågades ut i Svenska Dagbladets tält ställde sig personer från NMR återigen utanför och skrek folkförrädare. De gick sedan in i tältet varpå Säpo bestämde sig för att ställa sig närmare Kinberg Batra.

I dag har NMR också tagit tidningar från Expressens monter och även stått utanför Dagens Nyheter och skrikit folkförrädare.

Under natten mot lördagen fick fackföreningen Syndikalisterna sitt tält i Almedalen vandaliserat. I ett pressmeddelande lägger de skulden på NMR, vars medlemmar ska ha ropat hånfulla kommenterar med antydningar om vad som hänt med tältet.

"Angreppen har skett trots att vi påtalat för polisen att det finns ett direkt påtagligt hot mot vår organisation med tanke på NMR:s närvaro, tidigare bombdåd mot vår rörelse och direkta provokationer av nazister på plats".

Inför årets Almedalsvecka har flera organisationer uttryckt sin rädsla för att delta när NMR är på plats. Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan tycker att det som inträffat är fruktansvärt, men hon försvarar ändå beslutet att låta NMR vara med på veckan.

– Just det här att uttrycka sin åsikt, så länge den inte är kränkande eller hets mot folkgrupp, det har vi rätt att göra, vad man än tycker om det. Däremot kan jag tycka att aktionerna som påverkar och förstör för andra, dem är jag starkt kritisk mot.

Kan det påverka ett beslut om de får komma tillbaka i framtiden?

– Vi tittar redan nu över kriterierna för att se hur vi kan göra för att behålla den goda demokratin under Almedalsveckan. Det vill säga att inte tillåta organisationer som är anti-demokratiska och våldsbenägna.

Politiker på Gotland ser nu över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Syftet är att stoppa organisationer med antidemokratiska och våldsbejakande budskap.

– Vårt mål är att antidemokratiska och våldsbejakande grupper inte ska få en plats i Almedalsveckan under valåret 2018, Meit Fohlin (S), till Dagens nyheter.

Att NMR kunnat påverkar möten och skrika slagord till ledande ministrar ser inte polisens presstalesperson Towe Hägg som något misslyckande för polisen.

– Yttrandefriheten blir ganska verbal en sådan här vecka, från alla håll. Hittills är bedömningen att det inte har skett något brott i det fallet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".