Reaktioner i USA på mötet mellan Trump och Putin

2:09 min

USA har gått från att vara dominerande och satt agendan på G20-möten till att nu stå ensam vid sidan av. Det konstaterar analytiker i USA efter G20 i Hamburg.

Men kraftigast reaktioner i USA ger ändå oenigheten med Ryssland om vad som skedde på mötet mellan ländernas presidenter - samt det faktum att Trumps dotter under lördagen fick hoppa in på G20-mötet ett tag istället för presidenten.

Vid G20-mötet i Hamburg blev det tydligt att president Donald Trumps inställning till viktiga frågor som frihandel och klimat ställer USA vid sidan om de andra 19 medlemmarna. En förändring jämfört med hur USA historiskt har agerat på mötena.

Men att stå ensam vid sidan av världens ekonomiskt största länder är helt i linje med vad Trump ser som sitt mandat för en nationalistisk Amerika först-politik, konstaterar politiska bedömare här i USA.

Och att den amerikanska presidenten inte följer kutymen märktes också när han igår lät sin dotter Ivanka ta hans plats på G20-mötet - mellan Kinas president Xi Jinping och den brittiska premiärministern Theresa May, medan när han själv träffade Indonesiens president.

Det vanliga är att en minister eller annan högt uppsatt person tar över platsen om landets ledare måste avvika.

Ivanka Trump är oavlönad rådgivare till sin pappa, och agerandet har kritiserats från många håll - inte minst på sociala medier - för att det var fel att ta in en person som inte är kvalificerad som ersättare och att det luktar nepotism.

Men det finns också de som försvarar det med att ingen skada var skedd - hon hade ändå inte bidragit till mötet som just då handlade om Afrika, migration och hälsa.

Men det politiskt skarpaste efterspelet efter G20 är den oenighet som uppkommit mellan USA och Ryssland huruvida Trump accepterat Putins förnekande av Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet förra året.

På en presskonferens igår sa Putin att Trump verkade ha accepterat hans besked att Ryssland inte påverkat valet.

Men Vita huset sa direkt efter mötet mellan presidenterna att Trump inte accepterat Putins förnekande - något Vita Huset håller fast vid. Och USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, gick så långt i en intervju med CNN att hon sa att alla vet att Ryssland hade lagt sig i valet.

– Det här är Ryssland som försöker rädda ansiktet, men det kan de inte. Och det är inte bara i USA Ryssland har lagt sig i, det här sker i flera länder, säger FN-ambassadör Niki Haley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista