Dagen efter G20-mötet – borgmästaren i Hamburg möts av stor kritik

2:09 min

I dag har lugnet börjat återvända till den tyska staden Hamburg efter det våldsdrabbade G20-mötet. Samtidigt som tusentals Hamburgbor hjälpte till att städa gator och torg i de mest utsatta kvarteren försvarade stadens socialdemokratiske borgmästare sig mot kritiken om att G20-mötet genomfördes i just Hamburg.

– Jag är helt emot att en liten men brutal grupp av våldsverkare bestämmer om och var såna här möten ska genomföras, det måste vi värja oss emot som samhälle.

Det sade Hamburgs socialdemokratiske borgmästare Olaf Scholz på en presskonferens i dag tillsammans med polisens insatsledare under G20-mötet. 

Scholz och polisen försvarade sig mot anklagelserna om att myndigheterna skulle ha underskattat hotet från de vänsterextrema grupper som redan finns i Hamburg och alla de som kom från andra delar av Tyskland och Europa för att uppenbarligen utöva våld.

Hamburgpolisen berättade också att sedan specialinsatsen i samband med G20-mötet inleddes den 22:e juni har 476 poliser skadats, 168 personer gripits och 225 omhändertagits.

Borgmästaren tillbakavisade också att kravallerna skulle ha berott på polisens provokationer.

– De som har gjort detta är brottslingar, och det får inte förväxlas, sade Olaf Scholz.

Vissa av hans politiska motståndare här i Hamburg, bland annat det Kristdemokratiska partiet CDU, kräver dock Scholz avgång efter det som hänt, det anklagar honom bland annat för att ha missbedömt säkerhetsläget inför G20.

Man framhöll också att den stora majoriteten demonstranter hade demonstrerat fredlig mot G20-mötet.

Men stadens socialdemokratiska politiska ledning får också kritik för att i många år varit för passivt mot de vänsterautonoma grupper som finns i Hamburg sedan länge. Bland annat i det ockuperade centret Rote Flora i centrala Hamburg som ordnat demonstrationen med namnet "G20 - Welcome to Hell".

Rote Floras ledning tog i går avstånd från våldet under G20, men anklagas för hyckleri eftersom de annars ser våld som legitimt politiskt medel.

I dag kom också den tyske presidenten Frank-Walther Steinmeier till Hamburg för att ge staden och de av våld drabbade sitt stöd.

Och tusentals Hamburgbor har använt dagen till att städa upp efter helgen. En av dem är Stefan som bor i en annan del av staden men som tog med sig sopborste och sopsäckar till de kvarter som drabbats mest av våldet.

– Kanske ger detta en annan bild av människorna här i Hamburg, det som hänt de senaste dagarna har inte varit vackert, säger Stefan.