Protestmarsch mot Turkiets regering

1:53 min

I Istanbul samlades i går hundratusentals människor i den största protesten mot president Erdoğans maktutövning sedan undantagstillståndet i landet infördes för ett år sedan.

I en så kallad "marsch för rättvisa" har oppositionspartiet CHP:s ledare Kemal Kilicdaroglu bland annat krävt ett rättvist och säkert rättssystem. 

"Rättigheter, lag, rättvisa" skanderar folkmassan. En av de som ropar högst är skomakaren Rüstü Turgut. 

– Vi saknar så mycket i det här landet just nu, säger han. Som mänskliga rättigheter och pressfrihet, och det är många som stängts av från sina arbeten.  

Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu började gå de 42 milen från Ankara till Istanbul dagen efter att hans partikollega Enis Berberoglu dömdes till 25 års fängelse för att ha delat med sig av information om vapensmuggling till en tidning.  

Kilicdaroglu har längs sin vandring kritiserat Turkiets rättssystem, bristen på demokrati och president Erdogans utökade makt. I går kväll nådde han sitt mål: Maltepe-distriket i Istanbul där hans partikollega hålls fängslad. 

– I dag, här i Maltepe, avslutar vi vad vi påbörjade i Ankara den 15:e juni. Men ingen ska tro att det här tar slut här, marschen är bara ett första steg, sade CHP-ledaren inför hundratusentals människor som samlats för att ta emot honom när han kom fram.  

I publiken står åhöraren Dilek som hoppas att marschen och uppslutningen den fått här ska leda till förändring för Turkiet. 

– Jag måste tro att det kommer att leda till en förändring när så många kommit hit, i värmen och på en helg för att visa sitt stöd, säger Dilek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista