Polisen i Hamburg tog svenskar i förvar

1:17 min

Två svenska medborgare blev omhändertagna av polisen i Hamburg i samband med upploppen under G20-mötet i helgen. Det säger en presstalesperson vid polisen i Hamburg till Ekot.

De två togs till polisens tillfälliga förvar i Hamburg och förhördes och släpptes senare.

Kurt Cornils på pressavdelningen på polisen i Hamburg säger att omhändertagen i Tyskland betyder att polisen bedömer att en person begått en misstänkt brottslig gärning och personen i fråga tas då om hand av polisen.

I de aktuella fallen blev de båda svenskarna omhändertagna någon gång under G20-mötet, togs till polisens särskilda uppsamlingsplats och förhördes, men en domare bestämde sen att misstankarna inte räckte för att svenskarna skulle bli formellt gripna. De släpptes då på fri fot och är inte misstänka längre.

Exakt när och för vad de två svenskarna omhändertogs av polisen kan polisen inte säga i nuläget. Man vill inte heller säga hur länge de satt omhändertagna av polisen.

– Vi är mitt i utvärderingen av alla fall nu och vet inte än vad alla exakt har gjort, säger Kurt Cornils.

Det var i torsdags kväll som upploppen i Hamburg började. Polisen ingrep mot det vänsterextrema s k Svarta Blocket under en demonstration som gick under namnet "G20-Welcome to Hell" och som var anmäld av ledningen för det vänsterautonoma centret Rote Flora i Hamburg.

Under torsdagskvällen och stora delar fredagen inträffade regelrätta upplopp i Hamburg, bilar och barrikader sattes i brand och polisen visade också upp en video som visar hur maskerade personer ur det vänsterextrema "svarta Blocket" lagt sig i bakhåll på ett tak där man bland annat kastade brinnande Molotovcocktail mot en av polisens vattenkanoner.

228 personer omhändertogs på det här sättet som de två svenskarna av polisen i Hamburg, ytterligare 186 har gripits och 37 häktats.
Av de häktade är de flesta tyska medborgare, enligt polisen i Hamburg.

Att bli omhändertagen är i Tyskland ett juridiskt begrepp som innebär att en person har begått en misstänkt brottslig gärning, polisen tar personen till förhör och avgör om misstankarna räcker för att personen ska bli gripen. I fallet med de två svenskarna.