Förslag - hårdare tag mot vänsterextremister

1:40 min

Efter upploppen vid G20-mötet Hamburg i helgen vill nu den tyska regeringen att ett europeiskt register upprättas över vänsterextrema personer.

Samtidigt säger många att man nu måste göra mer för att stoppa hotet från vänsterextrema grupper:

– De kriminella förstår bara ett språk, en stark stat, det är språket vi nu måste tala, sa kristdemokraten Horst Seehofer i ett uttalande.

Seehofer är bara ett exempel på hur tyska politiker nu närmast försöker överträffa varandra i vem som kan utlova tuffast åtgärder mot vänsterextrema grupper efter kravallerna i Hamburg.

Förbundskansler Angela Merkels närmaste man, samordningsminister Peter Altmaier sa att han var överraskad över det hänsynslösa våldet i Hamburg. Men att Tyskland nu måste göra mer för att bekämpa extremism från alla håll, från vänster och höger så väl som från islamistiska grupper i Tyskland.

Men från polishåll fnyses det närmast åt politikerna som visar sig överraskade över det som hände i Hamburg:

– Man måste se sanningen i vitögat, att många politiska krafter under flera årtionden inte tagit hotet mot från vänsterextrema grupper på allvar, fräste ordföranden för förbundet för tyska kriminalpoliser Sebastian Fiedler i tyska radion Deutschlandfunk igår.

Enligt den senaste rapporten från den tyska säkerhetspolisen har antalet våldsbenäga tyska vänsterextremister ökat från 7700 2015 till 8500 2016.

I Hamburg har man nu tillsatt en kommission som ska undersöka varför det gick som det gick i Hamburg och även utreda om Rote Flora verkligen ska få vara kvar, något riktigt allvarligt försök att stänga det har dock det politiska Hamburg hittills aldrig gjort menar kritikerna.

Den tyske justitieministern Heiko Mass ska ta initiativ till att det inrättas ett europaövergripande register över vänsterextrema grupper. Många av de som nu häktats för inblandning i kravallerna är från andra länder, även om de flesta kommer från Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista