Trump Jr publicerar mejl om ryska kontakter

1:10 min

Donald Trump Junior publicerar nu mejlkorrespondensen som föregick mötet med en rysk advokat, som inför presidentvalet utlovade information om Hillary Clinton.

E-postkommunikationen mellan presidentens son och den brittiske mellanhanden som ordnade mötet publicerades först som utdrag av New York Times, och sedan i sin helhet av Donald Trump Junior själv på Twitter.

Trump Junior skriver där att han gör det för att vara helt transparent. I e-posten från juni förra året kan man bland annat utläsa att den ryska advokaten, av mellanhanden, presenteras som en "rysk regeringsadovkat" och att materialet hon ska komma med är "mycket känslig information, men del av Rysslands och dess regerings stöd för Mr. Trump".

Donald Trump Junior svarar i sin tur "om det är vad du säger att det är så älskar jag det, särskilt senare i sommar".

Vita huset kommenterade under tisdagskvällen de nya uppgifterna med ett kort uttalande från president Trump: "Min son är en högkvalitativ person, och jag applåderar hans öppenhet", löd det i sin helhet.

Den biträdande talespersonen Sarah Huckabee Sanders hänvisade alla övriga frågor till de inblandades advokater.

Senare kom ett uttalande från den republikanske senatorn Chuck Grassley som påpekar att advokaten Natalia Veselnitskayas visum hade gått ut i januari 2016 och att hon fått avslag på sin begäran om förlängning, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet gjordes i samband med att Grassley ställde en direkt fråga till trumpadministrationen hur Veselnitskaya hade kunnat resa in i USA inför mötet med Trump Jr i New York förra sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista