Strejkande sopåkare säger upp sig

1:26 min

Nu har majoriteten av de strejkande sopåkarna på RenoNorden sagt upp sig, enligt Peter Börjesson, sopåkarnas representant i den vilda strejken.

Den vilda sopstrejken har enligt Peter Börjesson lett till uppsägning. I morse kom det uppgifter om att ett 60-tal anställda på sopföretaget RenoNorden sagt upp sig.

– Nu har samtliga sopåkare på RenoNorden sagt upp sig, men det finns ett fåtal som fortfarande är ute och jobbar eller är på semester som inte är med i det här, säger Peter Börjesson, sopåkarnas representant i den vilda strejken.

Katarina Johansson är enhetschef på Stockholm vatten och avfall, som ansvarar för insamlandet av hushållsavfallet i Stockholm. Hon har på onsdagsförmiddagen inte fått bekräftat av Renonorden att personalen säger upp sig, men hon berättar att sophämtningen redan är kraftigt påverkad av den senaste veckans strejk.  

– Det är klart att det är allvarligt för de som är drabbade, men vi jobbar vidare och jag tycker ändå att det har kommit in en bra planering från Renonordens sida, säger hon.

Katarina Johansson säger att man satt in extrapersonal för att täcka upp för de strejkande, men att det kommer dröja innan sophämtningen fungerar som normalt igen.

– Det kommer nog dröja ett tag till, men inte i samma omfattning som vi har varit i nu.  Nu ser jag ännu med tillförsikt att man hinner mer och mer för varje dag hinner med den hämtningen som ska utföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista