Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sophämtare
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sopstrejken – detta har hänt

Vild strejk råder bland Stockholms sophämtare sedan en dryg vecka. Här är utvecklingen dag för dag.

5 juli

Ett femtiotal sophämtare på Renonorden går ut i vild strejk. Renonorden hämtar sopor i större delen av Stockholms län. Motiveringen är att arbetsgivaren ville sänka sopåkarnas löner. Det strejkande arbetarna vill heller inte göra en inventiring av nycklarna som används för att ta sig in i soprum i Stockholm

Fackförbundet Transportarbetareförbundet står inte bakom strejken, men inleder förhandlingar med arbetsgivareförbundet Transportföretagen.

10 juli

Sophämtningsarbetet halkar efter och kommunala bolaget Stockholm vatten och avfall uppmanar personer som inte fått sina sopor hämtade att höra av sig till deras kundtjänst.

11 juli

Arbetsgivaren Renonorden erbjuder sopåkarna att behålla nuvarande genomsnittslön på 34 000 krinor, men med en extra arbetstimme per dag. Arbetsveckan skulle bli i genomsnitt 34,5 timmar istället för 29,5 timmar. Det strejkande arbetarna tackade nej till erbjudandet.

12 juli

Ett sextiotal sopåkare säger upp sig från sitt arbete. Renonorden börjar rekrytera ny personal och hyra in tillfälliga sopåkare. Några av de ursprungliga sopåkarna jobbar också kvar.

13 juli

Sopåkare på företaget Liselott Lööf, som också hämtar sopor på entreprenad för Stockholms stad, meddelar att de tänker sympatistrejka.

Samtidigt utökar Renonorden tillfälligt arbetstiden för de sopåkare som är i tjänst och 32 av 40 sopbilar är ute.

14 juli 

Arbetsdomstolen slår fast att sopstrejken i Stockholm är olovlig. De strejkande sophämtare som sagt upp sig tvingas jobba hela uppsägningstiden ut.

De anställda som har ett läkarintyg om sjukskrivning bedöms inte vara delaktiga i strejken. De övriga 29 åläggs att gå tillbaka till arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".