Kommunerna varnar för snabbt bostadsbyggande

1:47 min

Det byggs mycket i Sverige just nu. Men bygger man på fel platser kan de tvingas rivas om några år.

Mitt under byggrushen kommer nu varningen från kommunerna. Bygger man på fel platser kan det bli läge att riva en massa hus om några år.

– Det låter lite konstigt i ett läge då vi har bostadsbrist, men grejen är att man bygger på alla orter samtidigt, på stora- och små orter, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

– Risken är att vi får ett liknande scenario som vi hade efter migrationsvågen på 90-talet där vi sex till sju år senare hade för många bostäder på vissa orter. 

Nästan nio av tio kommuner har brist på bostäder, enligt Boverket. Förra året påbörjades byggandet av 67 000 bostäder och prognosen för de närmaste åren är över 70 000 bostäder per år. 

Men planerar man inte långsiktigt kommer det att bli problem, varnar alltså kommunerna själva som befarar en situation liknande den för cirka tjugo år sedan. Då svepte en rivningsvåg över landet, orsakad av ett överskott på bostäder. 

Över 50 kommuner fick bidrag för att riva över 13 000 lägenheter. Och det var bara kommuner med dålig ekonomi som fick bidraget, andra rev sina hus på egen hand. Den situationen vill SKL undvika den här gången. 

– Det kan finnas risker eftersom man bygger bostäder på orter där folk inte vill stanna kvar i längden så att man om fem tio år får en överetablering av bostäder, säger Annika Wallenskog. 

Bostadsminister Peter Eriksson håller med om riskerna, men han är inte orolig:

– Jag ser inte att det är en stor fråga än så länge, men det är naturligtvis viktigt, särskilt på mindre orter, att vi bygger i attraktiva lägen där det är möjligt för folk att köpa och där det finns ett andrahandsvärde på bostäderna som är rimligt. 

Peter Eriksson har själv varit kommunalråd i en mindre ort, Kalix, där han var med och beslutade om att riva hus. 

– I Kalix var det rätt att riva, men i Gällivare, där ångrar man nu att man gjorde det, i dag skulle man behövt alla bostäder, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista