Uppgörelse vid FN:s barnkonferens

Vid FN:s barntoppmöte i New York har medlemsstaterna enats om en slutresolution med åtgärder för att förbättra för världens barn. Men några länder måste först få överenskommelsen godkänd av sina respektive regeringar.
Det var först efter mycket tuffa förhandlingar och flera kompromisser länderna kunde komma överens. Det var framför allt USA och muslimska länder som stretade emot på flera punkter där övriga i stort var överens och mest kontrovers var det kring abortfrågan och när det gäller dödsstraffet. –Varje ord har verkligen vägts på guldvåg den här gången, sa en FN-diplomat till Ekot. Familjepolitik en knäckfråga När det gäller frågan om familjepolitik så innehåller texten, efter en kompromiss, en paragraf som medger att att det finns traditionella och kulturella skillnader mellan länderna, vilket var ett krav från muslimska länder och enligt kritikerna en eftergift till deras syn på kvinnors rättigheter. USA fick tillsammans med bland annat Vatikanstaten bort skrivningar som de ansåg gav klartecken till aborthjälp för unga. Amerikanerna behövde heller inte ansluta sig till ett förbud mot att avrätta barn. Lättare hade då länderna att enas om åtgärder för att förbättra utbildningsmöjligheterna och hälsovården för världens barn, att bekämpa hiv och aids, att skydda unga från våld och andra övergrepp, bland annat stoppa utnyttjandet av barn som soldater eller prostituerade. Både diplomater och ungdomsdelegater på toppmötet underströk det viktigaste: att resolutionen måste leda till handling och inte bara bli vackra ord på ett papper. Olika uppfattningar om resultatet Irritationen har varit stor under slutförhandlingarna. USA, som ett tag övervägde att inte ens delta i mötet, har fått mycket kritik för att Bushregeringen nu motsatt sig överenskommelser som länderna enats om på tidigare möten. En del kritiker talar om ännu ett urvattnat FN-dokument. Andra anser istället att det var ett lyckat barntoppmöte. Ledaren för den svenska regeringsdelegationen, vice statsminister Lena Hjelm Wallén, beskrev det som det bästa FN-möte hon deltagit i. De positiva pekar på att länderna kommit överens om en lång lista av konkreta åtgärder, som om de genomförs kommer att förbättra livet för världens barn väsentligt.
Anders Ask, SR:s korrespondent New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista