Flera förändringar i republikanernas nya sjukvårdsplan

2:11 min

Några av skatterna mot höginkomsttagande från Obamacare behålls, men samtidigt ska det sparas in miljardbelopp på vård till landets fattigaste. Trots ändringarna är det fortfarande oklart om det nya förslaget har tillräckligt med stöd i senaten.

– Jag tycker att vi har tagit ett positivt steg, säger den republikanska senatorn Ted Cruz.

Han har nämligen fått igenom sitt önskemål om ändring; att säljare av Obamacare-försäkringar också ska kunna erbjuda enklare billigare försäkringar som kan locka unga och friska. Något som kritiker dock anser kan leda till skyhöga premier för de som är sjuka och behöver mer omfattande försäkring.

Det är många andra förändringar jämfört med ursprungsförlaget. Mer makt ges till exempel till guvernörerna i delstaterna. Dessutom upphäver man inte två av Obamacares skatter för rika.

Man ger ytterligare 45 miljarder dollar – motsvarande närmare 380 miljarder kronor – till behandling av drogmissbruk, något som varit viktigt för flera senatorer från delstater som kämpar mot kraftigt ökande opioidmissbruk.

Neddragningarna av Medicare, som omfattar mer än 70 miljoner låginkomsttagare, däremot står fast. Där har man tidigare sagt att finansieringen ska vara borta senaste 2024

Nu ska kongressens budgetkontor räkna på förslaget innan en omröstning kan se. Senatens augustiledighet har dessutom skjutits fram så att arbetet med en ny sjukförsäkring inte ska behöva avbrytas.

Samtidigt har två enskilda senatorer, Lindsey Graham och Bill Cassidy, lagt fram ett alternativt förslag som skulle ge delstaterna mer ekonomisk kontroll.

– Jag försöker få det här förslaget att få 50 röster, och vi får se vem av oss som får 50, sa senator Cassidy med hänvisning till det antal senatorer som behövs för att rösta igenom ett nytt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista