Kronprinsessan Victoria i publiken på Borgholms IP på Öland under firandet av hennes 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017
1 av 3
Kronprinsessan Victoria i publiken på Borgholms IP på Öland under firandet av hennes 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017 Foto: Mikael Fritzon/TT
Två kvinnor står på en idrottsplats
2 av 3
Anne-Marie Klouda och Ninni Liljestrand kom från Strömstad för att fira kronprinsessan Victoria. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Jenny Rissveds skakar hand med kronprinsessan Victoria.
3 av 3
Victoriastipendiaten Jenny Rissveds talar med prins Daniel och kronprinsessan Victoria på Borgholms IP på Öland efter firandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Victoria firades i Stockholm och på Öland

Anne-Marie från Strömstad: Vi följer kronprinsessan överallt
1:07 min

Festligheterna på kronprinsessan Victorias 40-årsdag började med kortege på Stockholms gator och avslutades i Borgholm på Öland med ett tack till folket — för alla års kärlek och värme.

Kronprinsessan greppade micken och berättade om några minnen från Victoriadagen som etsat sig fast genom åren. Hon beskrev Öland som ett semesterparadis och tackade alla ölänningar som får kungafamiljen att känna sig som hemma på ön. Och så avslutade hon:

– Jag vill tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig genom åren. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig. Tack, sade kronprinsessan Victoria.

Droskor med kungligheter rullade in till idrottsplatsen i Borgholm och till 40-årsdagen behövdes inga sopsäckar, ponchos eller paraplyer — som trots allt varit en syn under många Victoriadagar — för att skydda sig mot regn och rusk. Strålande solsken och klarblå himmel väntade prinsessan Estelle, som vinkade glatt och sken ikapp med solen, tillsammans med födelsedagsbarnet och många andra i kungafamiljen.

Anne-Marie Klouda och Ninni Liljestrand från Strömstad hade kommit till Öland för att fira kronprinsessan

– Vi har sett fram emot det här. Vi följer henne överallt. Vi har varit på hennes bröllop och vi har följt barnens dop, säger Anne-Marie Klouda till Sveriges Radio.

– Victoria är fantastisk. Hon gör mycket gott och är en fantastisk representant. Vi har en prinsessgrupp i Strömstad med sju personer som åker runt på bröllop och dop. Så vi har verkligen sett fram emot att få fira hennes 40-årsdag här i dag, säger Ninni Liljestrand.

För OS-drottningen Jenny Rissveds, som tog guld i mountainbike under OS i Rio de Janeiro i fjol, har guldigt blivit ännu mera kungligt. I februari tog hon emot H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band och nu var det dags att få Victoriastipendiet ur kronprinsessans hand.

– Jenny, ditt OS-guld i Rio var något helt enastående. Tack, sade kronprinsessan.

Fyller man jämnt brukar ju födelsedagsfirandet bli lite större för många människor. Och för kronprinsessan Victoria började kalaset redan i förmiddags på annan ort. Tusentals personer samlades utmed Stockholms gator när kronprinsessan med familj åkte i kortege genom staden. Ett förtjust jubel hördes från folksamlingen när kronprinsessfamiljen passerade vinkande.

Gratulanterna började samlas utanför slottet redan tidigt på dagen. Monique Gertler från Frankfurt och Christina Meyer från München var på plats redan före klockan 9.

– Vi är här enkom för kronprinsessans födelsedag, säger Monique Gertler.

Det högtidliga födelsedagsfirandet inleddes med en gudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan, och den andaktsfulla stämningen kryddades av småprat från de yngsta medlemmarna av kungahuset. Sommarvärmen var påtaglig inne i kyrkan och det viftades flitigt med gudstjänstprogrammet för lite svalka.

Kronprinsessan tog emot gratulationer och gåvor från gästerna på Logården, trädgården framför slottet. Statsminister Stefan Löfven (S) och talman Urban Ahlin (S) överlämnade svenska folkets gåva — ett kryddställ i silver, tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson.

Ännu är 40-årsfirandet inte över. Med årets späckade program är det först den 15 juli som kronprinsessan Victoria tar emot allmänhetens gratulationer framför Sollidens slott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".