Ryska åklagarmyndigheten förnekar inblandning i material om Clinton

1:53 min

Den ryska åklagarmyndigheten kommenterar nu uppgifterna om att de skulle ha erbjudit Donald Trump Junior komprometterande material om Hillary Clinton. Och inte överraskande förnekar man uppgifterna.

– Det är absurt att tro att riksåklagarmyndigheten skulle ha använt en privat advokat för att föra över material, säger Denis Grunis, chef för den internationella avdelningen vid myndigheten, till den engelskspråkiga ryska tv-kanalen RT.

Han betecknar de senaste dagarnas uppgifter i främst amerikanska media som "helt osanna".

Enligt dem ska riksåklagaren via en mellanhand ha erbjudit Trumplägret komprometterande information om Hillary Clinton. Detta i ett skede när den amerikanska presidentvalskampanjen pågick. Och på det svarade Trumps son Donald Trump Junior omedelbart och entusiastiskt: Ja tack, i ett mail.

Men den ryska riksåklagaren erbjuder aldrig enskilda utländska medborgare någon information, hävdar Grunis.

– Enda vägen som används för information är från den ryska riksåklagaren till det amerikanska justitiedepartementet, säger Grunis.

Han får ingen fråga om de vanliga reglerna skulle ha kringgåtts i det här fallet.

Det är i ett mail från mellanhanden, den före detta brittiske musikjournalisten Rob Goldstone, som det står att det är riksåklagaren som erbjuder det komprometterande materialet, som ett led i, sägs det, Rysslands ansträngningar att hjälpa Donald Trump.

Om det skulle vara så skulle det vara ett bevis för att Kreml är direkt inblandat eftersom riksåklagaren, Jurij Tjajka, har en mycket central roll i den ryska maktapparaten.

Men nu förnekar alltså hans myndighet att han har något finger med i spelet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista