Efter legaliseringen – brist på marijuana i Nevada

1:34 min

Två veckor efter att delstaten Nevada legaliserat försäljningen av marijuana för rekreationsbruk är drogen på väg att ta slut hos delstatens återförsäljare. Nu införs tillfälliga regler som gör det möjligt för fler grossister att leverera marijuana.

Från och med den första juli så är det lagligt för spritgrossister i den amerikanska delstaten Nevada att också leverera marijuana – om de uppfyller tillståndskraven.

Vilket de flesta inte gör. Det har lett till stort tryck på de 47 godkända drogåterförsäljare som finns i delstaten. Och nu rapporterar många av dem att de håller på att få slut på marijuana efter att Nevadabor och andra tillresta köpare har köat i butikerna samtidigt som grossisterna inte har kunnat leverera tillräckligt mycket av drogen för att de ska kunna bygga upp ett lager.

Avtalet i Nevada är att spritgrossisterna ska ha exklusiv rätt att leverera marijuana de första 18 månaderna, ett unikt avtal i USA. Men eftersom efterfrågan har varit betydligt större än vad både försäljarna och myndigheterna räknade med så har myndigheterna nu fattat beslut om en snabb tillfällig lagändring så att fler ska kunna distribuera den eftertraktade drogen från odlingarna till försäljarna. Något man gör för att möta efterfrågan och på så sätt minska risken för en svart marknad.

Delstaten kommer att tjäna miljontals kronor i skatt på den här försäljningen av marijuana för rekreationsbruk. Hur mycket är ännu oklart. De första skatteuppgifterna väntas inte förrän om några veckor, men bara under den första helgen gjordes mer än 40 000 marijuanaköp.

Nevada beslutade i november förra året, som femte delstat i USA, om en legalisering av försäljning av marijuana för rekreationsbruk. Medicinsk användning av marijuana har varit lagligt i Nevada sedan 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista