Okapi Nationalpark i Kongo-Kinshasa
Okapi Nationalpark i Kongo-Kinshasa är med på Unescos världsarvslista Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell/TT

Milisattack i nationalpark i Kongo-Kinshasa

Ökade spänningar i hela landet
1:21 min

I Kongo-Kinshasa har fem parkvakter dödats efter att ha attackerats av okända gärningsmän i närheten av ett naturreservat, rapporterar nyhetsbyrån AP. En amerikansk journalist som var försvunnen har hittats vid liv.

Mycket är fortfarande oklart kring vad som hänt i nationalparken Okapi som ligger mycket otillgängligt till i landets nordöstra del. I fredags så angreps en grupp parkvakter och tre journalister av en lokal milis, kallad Mai-Mai Simba.

De flesta har nu återfunnits, bland annat två holländska journalister. På söndagen meddelades det att även den tredje, amerikanska, journalisten hittats och förts i säkerhet, enligt AFP. Situationen för de tre parkvakter som också saknades är fortfarande oklart. Kongolesiska armén deltar i sökarbetet. En lokal administratör, Albert Bongwalanga, säger att även om det förekommit kidnappningar i området, så är det inte säkert att det är så i det här fallet.

Okapis nationalpark är med på Unescos världsarvslista och har bland annat skogselefanter som dock hotas av tjuvjakt.

Det politiska dödläget i Kongo-Kinshasa, där president Joseph Kabila vägrar avgå i strid med konsitutionen, och där inga nya val ser ut att bli av, har lett till ökade spänningar i hela landet, från Kasai till Kivuprovinserna, men också huvudstaden.

I fredags stormade en grupp beväpnade män en polisstation inne på den största marknaden i Kinshasa. Två personer dödades då, varav en polis. Angriparna hade röda pannband och fetisher på sig enligt vittnen, vilket kan tyda på att de tillhör en milis kallad Bundu dia Kongo, som tidigare gjort sig känd för en fängelsestormning i maj då över 4000 interner lyckades fly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".