En man står på en balkong.
Rodrigo-Germán Araya de Castilla är barnmorska och jobbar natt. Foto: Emil Hellerud/Sveriges Radio

Nattarbete mindre skadligt än man trott

2:08 min

Att jobba natt är inte så skadligt som man tidigare har trott. Det visar ny forskning som har sammanställt flera studier på området. De som bara jobbar natt eller bara jobbar dag mår bättre än de som växlar mellan olika skift.

– När jag kliver av sista nattpasset som idag efter två nätter så är mina tankar lite spridda. Jag är lite borta, som att man är full eller bakfull, så känns det när man har jobbat natt, säger barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

Klockan har passerat lunch, men Rodrigo-Germán Araya de Castilla har precis vaknat. Som barnmorska och fackligt engagerad på Karolinska i Solna jobbar han natt över 30 timmar i veckan.

Så har det varit i 25 år. Så länge som Rodrigo-Germán har jobbat natt på heltid. Under den tiden har olika studier gett olika besked om hur mycket det egentligen sliter på hans kropp.

Nu har en ny studie ledd av Torbjörn Åkerstedt på Stockholms universitet satt ner foten. Efter att ha sammanställt olika studier på området har det inte gått att hitta belägg för att nattarbete ökar risken för till exempel cancer, eller hjärt- och kärlsjukdomar, vilket forskare tidigare har trott.

– Min egen åsikt är att om man enbart håller sig till natt är det bättre än att jobba treskift. Där tror jag att kroppen mår sämre eftersom det är stora förändringar och den inte får någon rutin, säger han.

Forskningen ger honom stöd. De som mår sämst är de som växlar mellan natt och dag, även om det är något vanligare med sjukdomen MS för de som jobbat natt i sena tonåren.

Rodrigo-Germán har däremot lärt sig hur han ska ta hand om sin kropp.

– Jag brukar inte fuska med sömnen. När man kommer hem är det viktigt att jag äter frukost och att man sedan äter sina måltider och sover, inte bara fortsätter så som man kanske gör i början när man är oerfaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista