Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterlyser haverikommission för broolyckor

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 17.44
"Man skulle kunna undvika nya olyckor av samma typ"
1:18 min
Bild från olycksplatsen i Ludvika.
Bild från olycksplatsen i Ludvika. Foto: Pavel Koubek/TT

Risken för olyckor, som den förra veckan på järnvägsbron i Ludvika, hade kunnat minska med en motsvarande haverikommision. Det menar Johan Silfwerbrand, professor i brobyggnad vid KTH.

Det var när järnvägsbron Kajbron i Ludvika höll på att renoveras som en byggställning rasade. 12 personer uppgavs ha skadats, varav sex allvarligt.

Man vet ännu inte varför olyckan inträffade och det är också oklart om någon med expertansvar kommer utreda vidare. Alla olyckor utreds på något sätt, men det är inte alltid de lärdomar man får kommer samhället till godo, för att kunna minska risken för att liknande olyckor inträffar, säger Johan Silfwerbrand, professor i brobyggnad vid Kungliga tekniska högskolan:

– I och med att man lyfter det här till ett oberoende organ  som tittar på det utifrån ett lärandeperspektiv så skulle man kunna undvika nya olyckor av samma typ, säger Johan Silfwebrand.

Omfattande flyg -och trafikolyckor, med många inblandade, utreds i regel av haverikommissionen, och Boverket har tagit fram ett förslag på en expertfunktion kring byggskador, som lämnats vidare till Näringsdepartementet. Men olyckor vid broar ingår alltså inte där.

Enligt Johan Löfstrand, som är socialdemokratisk bostadspolitisk talesperson, pågår just nu en översyn för att se hur arbetet kan bli säkrare:

– Jag vet att regeringskansliet just nu arbetar med någon typ av paket. Det vore väl spännande om man också kunde få ytterligare inspel från branschen och från andra hur vi ska försöka lösa det här och förbättra den ökade andelen arbetsplatsolyckor vi faktiskt ser på byggen i dag, säger Johan Löfstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".