Stopp för Trumps försäkringsförslag

1:55 min

Ytterligare två republikanska senatorer säger att de inte kan stödja det förslag till nytt sjukförsäkringssystem som republikanerna håller på att försöka få igenom.

President Donald Trump har upprepade gånger sagt att Obamacare ska ersättas och att det ska gå snabbt och lätt.

Så verkar det nu inte bli. Beskedet om att ytterligare två av de sammanlagt 52 republikanska senatorer nu öppet deklarerar att de inte kan stödja det nya förslaget innebär att sammanlagt fyra senatorer är öppet emot och det är två för mycket.

Alla fyra vill - precis som president Donald Trump och resten av republikanerna - ersätta Obamacare. Men är inte nöjda med de förändringar som har gjorts, bland annat kritiseras att många låginkomsttagare och andra utsatta riskerar att stå utan försäkring.

Det här är det andra förslaget på nytt sjukförsäkringssystem från republikanerna. Ursprungsplanen var att försöka rösta igenom det första förslaget redan före 4:e juliledigheten, något som alltså misslyckades.

I stället planerades omröstningen till den här veckan, men det sköts upp eftersom en av de republikanska senatorerna - John McCain - tvingades genomgå en operation och måste återhämta sig. På grund av det pressade läget med två negativa senatorer så behövdes hans eventuella ja-röst.

Med det nya beskedet om ytterligare två nejsägare i det egna ledet så betyder det att förslaget inte kommer att gå igenom.

Majoritetsledaren senator Mitch McConell - meddelade nyss att han trots allt vill genomföra en omröstning för att upphäva Obamacare - medan arbetet med att ersätta den skulle kunna dröja i två år. Ett förslag som redan har kritiskerats eftersom det riskerar att ställa miljoner amerikaner utanför systemet medan arbetet pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista