Transportstyrelsens ordförande avgår efter skandalläckan

0:25 min

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg skiljs från sitt uppdrag, meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) under en pressträff. Regeringen lägger skulden på Transportstyrelsen.

I går kväll meddelade Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg att han vill bli entledigad från sitt uppdrag av personliga skäl, meddelade Anna Johansson under pressträffen. Hon sade också att det fulla ansvaret för processen har legat och ligger hos Transportstyrelsen och att regeringen ser allvarligt på det inträffade.

– Regeringen har tillsatt en utredning för att myndigheterna ska bli uppmärksammade på de här problemen. Samtidigt är det här ett ansvar som åvilar myndigheterna. De myndigheter som har hand om den här typen av säkerhetsklassad information har ett ansvar med gällande lagstiftning att säkerställa att den informationen skyddas, sade infrastrukturministern.

Anna Johansson själv har anmälts av konstitutionsutskottet. Oppositionen vill veta hur hon agerade efter Transportstyrelsens IT-upphandling till IBM, när driften med myndighetens sekretessbelagda uppgifter lades ut på länder som Rumänien och Tjeckien, något som skulle kunna skada rikets säkerhet.

Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg informerades redan 2015 om att IT-driften kunde komma att hanteras av utländsk personal i Östeuropa som inte var säkerhetskontrollerad, enligt SVT Nyheter.

De som hanterade uppgifterna fick vetskap om efterlysta fordon, bepansrade fordon, personer med skyddad identitet och när och var värdetransportbilar kör.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren avskedades i januari, men inte förrän nu har det framkommit att skälet var att det inletts en förundersökning gällande hennes agerande. Maria Ågren fick den 6 juli i år ett strafföreläggande på 70 000 kronor i dagsböter.

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist handlar det om att främmande makt fått tillgång till sekretessbelagda uppgifter utan en riktig säkerhetsprövning.

– Jag tycker att det är allvarligt, över huvud taget, att man inte tar säkerhetsskyddet på allvar bland så många myndigheter, inklusive Transportstyrelsen i det här fallet.

Ewamari Häggkvist säger att det inte är olagligt i sig att utländska aktörer får ansvar för Transportstyrelsens IT-tjänster, men att det måste gå till på rätt sätt.

– Det är inte förbjudet i Sverige att lägga datatjänster i andra länder, även om man är en myndighet med hemliga uppgifter. Men vad det handlar om är att personerna måste vara säkerhetsprövade för att få hantera sådana uppgifter, och det är där det har brustit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista