Stora protester i Polen - rättsväsendets oberoende hotat

1:35 min

Trots svidande kritik vill Polens parlament införa fler kontroversiella lagar som urholkar rättsväsendets oberoende. Lagförslaget innebär att det styrande partiet Lag och rättvisa får ännu mer makt över domstolsväsendet.

Tusentals människor runt om i Polen protesterar mot lagförslagen som de anser hotar domstolsväsendets oberoende.

- En grupp människor tvingar på andra, sina egna åsikter. De vill ge sig själva makten att påverka allting, säger demonstranten Zbigniew till Reuters.

Det senaste lagförslaget som är uppe i parlamentet innebär att samtliga domare i Högsta domstolen ska gå i pension och att justitieministern - som numera också fungerar som riksåklagare - ska utnämna deras ersättare.

Det konservativa partiet Lag och rättvisa - som har majoritet i parlamentet - har sedan det kom till makten år 2015 infört flera kontroversiella reformer som både har minskat på pressfriheten och på domstolarnas oberoende.

I lördags antogs två nya lagar som dels innebär att parlamentet väljer medlemmar till den kommitté som ska garantera rättsväsendets oberoende. Å dels att justitieministern utser de högsta domarna i Polens ordinarie domstolar.

Utvecklingen oroar både i och utanför landet. EU-kommissionen riktar skarp kritik mot Lag och rättvisa för att de undergräver den demokratiska maktdelningen. Men partiet avfärdar kritiken och menar att det har ett demokratiskt mandat att effektivisera rättsväsendet.

Formellt ska lagarna även skrivas under av president Andrzej Duda innan de börjar gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista