Johan Schollin supporterpolis i Norrköping.
Johan Schollin supporterpolis i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

Arbetsmiljöverket: Polisen måste bli bättre på att skydda anställdas hörsel

Johan Schollin: Man är lite trött i huvudet efter ett sådant här pass
2:12 min

Förra året gjordes 148 anmälningar om anställda inom polisen som skadat eller riskerat att skada hörseln på grund av buller på arbetsplatsen. Det här visar siffror från Polismyndigheten.

Johan Schollin är supporterpolis i Norrköping och jobbar i genomsnitt ett arbetspass i veckan i på hockey- eller fotbollsmatcher.

– Det är miljöer där det är ett konstant brus och ljud hela tiden. Det är musik, publik, hejarklackar och pyroteknik, säger Johan Schollin.

De fyra vanligaste platser där polisanställda har skadats eller utsatts för buller de senaste fem åren är på skjutbanor, på torg och centrala områden, i kontorsmiljö och på fotbollsarenor.

Johan Schollin har inte skadats när han jobbat men han har vid flera tillfällen varit i närheten när knallskott har fyrats av och han säger att han känner en viss oro och saknar information från sin arbetsgivare om hur han bäst ska skydda sin hörsel.

– Jag har inte fått någon information direkt. Jag tar för givet att den finns men då måste jag ju söka den själv. Det är information som man borde få och inte behöva leta reda på själv, säger Johan Schollin.

Lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg i Norrköping säger att personalen har informerats både via mejl och intranätet men också på arbetsplatsträffar.

– Just vad gäller supporterpolisen vet jag att vi har haft en dialog. Är upplevelsen att man inte har fått det så måste vi bli tydligare med informationen, säger Peter Wahlberg till Sveriges Radio.

Även Arbetsmiljöverket menar att informationen om riskerna med buller inte är tillräcklig och att den bristen gäller i hela landet.

I en inspektion som gjordes förra året såg de att det fanns poliser som utsätts för skadligt buller och som inte har tillgång till ett ändamålsenligt hörselskydd. Ett föreläggande om vite på tre miljoner kronor har utfärdats.

Polismyndigheten har överklagat ärendet och anser att bristerna redan har eller håller på att åtgärdas. De menar att det finns funktionella hörselskydd men att ett av problemen är att hörselskydden inte används i tillräcklig utsträckning. Ärendet ligger just nu för avgörande hos förvaltningsrätten.

Supporterpolisen Johan Schollin använder det skydd han har så mycket som möjligt men han upplever att det är svårt att ha något i båda öronen och ha fullt fokus på jobbet.

– Jag ska väl erkänna att det inte alltid jag har båda skydden i. Jag vill kunna vara med för att höra vad som händer runt omkring mig. Står jag där med en propp i varje öra är det svårt, säger Johan Schollin.

Enligt Polismyndigheten är det ungefär 1,5 procent av antalet anmälningarna om tillbud eller skador bland polisanställda som handlar om buller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".