EU hotar frånta Polen rösträtt i ministerrådet

2:03 min

Konflikten rör de reformer i rättsväsendet som enligt kritikerna hotar domstolsväsendets oberoende i landet. Polen svarar att EU inte ska lägga sig i landets inre angelägenheter.

EU missbrukar sin makt säger Jaroslaw Karcynski, ledare för regeringspartiet i Polen till polsk TV som svar på EU kommissionens kritik mot utvecklingen i landet.

Osämjan handlar om reformer och flera kontroversiella lagar som sammantaget ger regeringen full politisk kontroll över domstolsväsendet och enligt kritikerna hotar dess oberoende.

Det senaste steget innebär förslag om att byta ut alla domare i Högsta domstolen och fick EU kommissionen att hota med sitt kraftfullaste vapen.

– De här reformerna gör domarna beroende av de politiska ledarna och med tanke på utvecklingen så är vi väldigt nära att utlösa artikel 7 sa EU-kommissionens vice ordförande Franz Timmermans på en presskonferens i Bryssel går.

Artikel 7 är en skrivning i EU-fördraget som säger att om ett medlemsland systematiskt bryter mot rättsstatens principer så kan landet berövas rösträtten i ministerrådet. Skrivningen har aldrig använts tidigare och anses vara det tyngsta hotet EU har mot ett medlemsland.

Det har varit omfattande kritik och massiva protester i Polen mot reformerna som enligt kritikerna hotar hela rättssystemet. Det styrande partiet menar att lagarna är nödvändiga för att göra rättsväsendet mer effektivt, och för att bättre kunna bekämpa korruption. Och EU ska inte lägga sig i våra inre angelägenheter var det tydliga beskedet från regeringspartiet.

Hotet om att aktivera artikel 7 är en tydlig markering men för att Polen verkligen ska fråntas sin rösträtt i ministerrådet så krävs enighet från de andra medlemsländerna. Och det har Polens allierade Ungern redan sagt att man inte kommer stödja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista