Bild från valdagen, 8 november 2016, i USA.
Bild från valdagen, 8 november 2016, i USA. Foto: Shelpy Lum

Åsikterna går isär om kommission för att granska röstningsfusk i USA

1:42 min

Somliga amerikaner är oroliga över att kommissionen inte syftar till att förhindra valfusk, utan att minska valdeltagandet i USA.

– Vi kan bete oss som bebisar, men situationen är väldigt allvarlig. Det finns döda människor och olagliga invandrare som är registrerade för att rösta, sa den då nyvalde presidenten Donald Trump tidigare i år – en av de många gånger han har förklarat det faktum att han fick tre miljoner färre röster än Hillary Clinton med just röstfusk.

Inga bevis för det här har presenterats, men trots det tillsatte presidenten en särskild kommission för att bekämpa röstfusk, en kommission som alltså hade sitt första möte igår.

Kommissionen hade redan innan det här mötet stött på patrull när man för ett par veckor sen begärde in mängder av personliga uppgifter om väljare från alla USA:s delstater – en majoritet av delstaterna vägrade helt eller delvis att hjälpa till, nåt som presidenten igår kritiserade.

– Man undrar ju varför de är oroliga - något skäl finns det ju alltid, sa Trump.

Kommissionen har fått hård kritik, och inte bara från delstaterna som menar att den inkräktar på deras invånares integritet.

Många medborgarrättsaktivister och demokrater menar att kommissionen egentligen syftar till att införa regler som gör det svårare att rösta, något som generellt drabbar minoriteter och fattiga mest, väljare som i allmänhet röstar mot de republikaner som tagit initiativ till kommissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista