Svenska sedlar tas upp ur en plånbok.
De flesta utländska turister som kommer till Sverige har inga problem att använda sina betalkort. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så påverkas turisterna när kontanterna försvinner

1:46 min

I Sverige sker cirka 90 procent av alla betalningar med kort och nu väljer allt fler caféer, butiker och turistmål att bli helt kontantfria. För de allra flesta svenskar är det sällan något problem, men för utländska turister kan det bli besvärligare.

Det myllrar av utländska turister i gränderna i Gamla stan i Stockholm och många av dem har sett till att skaffa svenska kontanter inför sina shoppingrundor.

I de allra flesta fallen är det inte något problem att betala med kontanter, men i takt med att allt fler svenskar föredrar kort framför kontanter väljer fler butiker, restauranger och muséer att bli helt kontantfria.

– När vi kom i går gick vi till en restaurang och först när vi skulle betala fick vi reda på att de inte tog emot kontanterna som vi hade tänkt använda, berättar Fien som är på besök från Hong Kong.

Kort som inte accepteras, avgifter för köp, rädsla för att bli skimmad eller helt enkelt ovana är anledningar till att vissa turister föredrar att betala med kontanter.

Därför gäller det för de kontantfria verksamheterna att bli bättre på att kommunicera, det säger Caroline Strand. Hon jobbar som marknads- och analyschef på kommunalägda Visit Stockholm, vars uppdrag är att göra reklam för Stockholm som turistmål.

– De flesta turister har kort med sig och om man informerar på ett bra sätt och har god service, så upplever man att det inte är så besvärligt. Men det kan vara ett nytt sätt att tänka när man har andra förväntningar.

Enligt arbetsgivarorganisationen Visita sker 90 procent av alla betalningar i Sverige med kort och Clemens Wantschura som är branschutvecklingschef på Visita säger att den siffran är ännu högre inom besöksnäringen.

Han upplever inte att de kontantfria verksamheterna ställer till det för de utländska turisterna, mycket tack vare att de flesta känner till att det är kort som gäller i Sverige.

– Tittar man på tyskarna så använder de inte så ofta kort i sitt eget land, men jag skulle tro att hundra procent av de tyskar som kommer hit har med sig ett kort, om inte annat för att ta ut kontanter.

Caroline Strand på Visit Stockholm håller med.

– Många ser Stockholm som en innovativ plats, så man kan koppla det kontantfria till att man är med om något bra.

Bland turisterna i Gamla stan säger de flesta jag träffar att det inte är några problem att använda sina vanliga betalkort.

– Jag betalar med kontanter när jag har så det räcker, annars tar jag kortet och det brukar funka jättebra, säger Hanif från Indonesien.

– För mig passar kort bättre eftersom det gör att jag slipper gå och växla pengar och förlora på dålig växelkurs, berättar Luís från Spanien.

Även om det går bra för det flesta kan det bli knepigt för den som tänkt att det skulle vara kontanter som gäller i Sverige, som för Fien från Hong Kong.

– Mitt kort funkar bra, men jag trodde att jag skulle använda kontanter, så nu måste jag hitta någonstans att spendera dem på, säger Fien från Hong Kong.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista