Migrationsverket.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Efter lagändringen – snart går de första tillfälliga uppehållstillstånden ut

Migrationsverket: Förlängningsansökan kommer i många fall inte ta lika lång tid
2:00 min

De första tillfälliga uppehållstillstånden som utfärdades enligt de nya asylreglerna förra året, kommer att gå ut nu i augusti. Migrationsverket förväntas ta emot över 13 500 ansökningar om förlängning i år.

En av dem som har sökt om förlängning är Massoud Hussein. Han kom till Sverige för drygt två år sen och var en av de första som fick de tillfälliga uppehållstillstånden på 13 månader, för så kallat alternativt skyddsbehov.

– Nu har jag både jobb och bostad och jag hoppas att jag får ett permanent uppehållstillstånd, säger Massoud Hussein.

Lagen om tillfälliga uppehållstillstånd kom till med syftet att färre skulle söka asyl i Sverige. Detta efter att rekordmånga flyktingar hade sökt asyl hösten 2015.

Den tjugonde augusti går de första tillfälliga tillstånden ut, och man måste ansöka om förlängning innan det tillfälliga uppehållstillståndet är slut.

Man kan söka på olika grunder, till exempel om skyddsbehovet bedöms kvarstå, eller om man har fått anställning.

Förlängningsärendena kommer att innebära en annan typ av prövning än ett grundasylärende.

Som Ekot tidigare rapporterat om, så har ju väntetiderna för att få sin asylansökan prövad blivit rekordlånga. Hur lång tid det kommer att ta innan man får besked om sin förlängningsansökan vet man inte, men de kommer i alla fall inte ta lika lång tid som ansökningarna om ett första uppehållstillstånd.

– För i många fall tror vi inte att det kommer att kräva en lika stor utredningsinsats som en prövning i en grundasylprövning, enligt Veronika Lindstrand Kant.

Migrationsverket beräknar att 13 500 ansökningar om förlängningar kommer att komma in under 2017. Utöver det har ju myndigheten redan nu över 56 000 ärenden som måste avgöras.

Migrationsverket har inte fått extra resurser för att handlägga förlängningsärendena, utan en del av den befintliga personalen får jobba med ärendena separat. Men det kommer ändå inte påverka handläggningstiderna för dem som väntar på besked om sin asylansökan.

– Vi räknar med att vi både ska kunna handlägga förlängningsärenden och kunna handlägga asylärenden för personer som ännu inte har fått beslut, som kom och sökte asyl under 2015-2016, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Relaterat

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".