Trots stora protester – Polen godkände ännu ett kontroversiellt lagförslag

1:38 min

Underhuset i Polens parlament har godkänt det omtvistade lagförslaget gällande högsta domstolen. Förslaget ger politikerna makten att utse domarna.

Det styrande partiets ordförande Jarosław Kaczyński log förnöjt när parlamentets underhus på torsdagen klubbade igenom ännu ett lagförslag som undergräver landets juridiska system.

Det är hans parti, Lag och rättvisa, som har fört fram förslaget. Det måste ännu godkännas i parlamentets överhus, men också där har partiet majoritet, så det är mest formalia.

Det senaste lagförslaget ger politikerna makten att utse domarna i högsta domstolen och föreslår att alla domare sparkas - utom de som har utsetts av presidenten.

Det är bara en i raden av många liknande reformer.

Enligt Lag och rättvisa behövs reformerna för att göra rättsväsendet mer effektivt och stoppa korruption.

Många polacker är ändå av annan åsikt.

Oppositionen och dess anhängare har protesterat flera kvällar nu och på torsdagskvällen väntas nya protester. De menar att Polens demokrati sakta håller på att nedmonteras.

– Vi kommer att störta diktaturen, Kaczyński du hamnar i fängelse, ropade de på onsdagskvällen.

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans hotade på onsdagen Polen med att dra in landets rösträtt i ministerrådet om regeringen inte drar tillbaka reformerna. De sätter hela rättsväsendet under politisk styrning och rättssystemets oberoende är hotat, säger han.

EU har gett Polen en vecka tid att dra tillbaka reformerna, men Ungern har som väntat uttryckt sitt stöd för Polen. Ungerns utrikesminister säger att EU inte ska blanda sig i Polens inre angelägenheter, precis som också Kaczyński har sagt.

Europeiska rådets ordförande och Polens förre premiärminister Donald Tusk varnar för att hans hemland hotar att bli marginaliserat i EU eftersom utvecklingen i landet är emot europeiska värderingar.

Tusk har på senare tid ofta varit på kollisionskurs med regeringen i sitt land och säger nu att han har bett om ett möte med den polska presidenten Andrzej Duda  för att diskutera det han kallar en politisk kris i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista