Svensk död efter skalv i Egeiska havet

2:24 min

En av de två som dött vid jordbävningen är svensk, det bekräftar svenska utrikesdepartementet för Ekot.

– Vi bekräftar att det är en svensk man som omkommit, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

Enligt svenska Utrikesdepartementet rör det sig om en man i 20-årsåldern hemmahörande i mellansverige. Hans anhöriga har blivit underrättade.

Mannen ska ha befunnit sig på Kos.

– Hans anhöriga är underrättade, säger Rasmus Eljanskog.

Över 120 personer skadades i samband med skalvet. 

– Vi har kännedom om en skadad svensk som befinner sig på sjukhus. Vi kommenterar inte skadorna närmre, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på Utrikesdepartementets pressjour.

Men enligt den brittiska tidningen The Guardian uppger grekiska myndigheter även att två av de fem värst skadade är svenskar. 

Det är ännu oklart hur omfattande skadorna är.

Skalvet har känts av på de grekiska öarna Kos och Rhodos. Simone de Blasio befinner sig på Kos.

– Jag satt på en bar med några kompisar och helt plötsligt började marken skaka, säger Simone de Blasio.

Skalvet inträffade i egeiska havet omkring 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos, där hundratals svenskar befinner sig. De två omkomna befann sig på en bar i centrala Kos där taket rasat in, rapporterar AFP.

Skalvet skedde vid klockan 01.30 lokal tid och har även känts av på den grekiska ön Rhodos, liksom i de turkiska turistorterna Bodrum och Marmaris.

Skalvet hade magnitud 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet.

I turkiska Marmaris som ligger i Muglaprovinsen och har ett mindre antal personer fått lättare skador efter att ha fallit ut från fönster i panik. I Bodrum har ett sjukhus evakuerats efter att sprickor upptäckts och patienter tas omhand i en trädgård utanför.

Det pågår fortfarande efterskalv och turkiska myndigheter uppmanar människor att hålla sig borta från skadade byggnader. 13 efterskalv har hittills registrerats i regionen, några relativt kraftiga. I vissa delar av Muglaprovinsen har strömmen slagits ut och telefonnätet blivit överbelastat, skriver Reuters.

I området finns tusentals svenskar. Skalvet kan även ha orsakat en mindre tsunami i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista