Fortsatta protester i Polen mot kontroversiell lag

1:44 min

Under torsdagskvällen samlades tiotusentals människor utanför presidentpalatset i Warszawa för att vädja till presidenten att lägga in sitt veto mot att underhuset klubbat en kontroversiell lag som kritiker hävdar hotar rättsväsendets oberoende.

– Just nu är vi arga, förtvivlade vi vill göra något, men vet inte vad vi kan göra, så vi protesterar säger advokaten Emilia Barabasz, som har protesterat varje kväll ända sedan tisdagen i Polens huvudstad Warszawa.

Emilia Barabasz vill protestera så länge hon får, hon är rädd att regeringen sätter in armén och polisen för att stoppa dem, och då kan det bli våldsamt.

Polen har i rask takt klubbat igenom tre lagar som i praktiken ger politikerna full makt över den dömande makten i landet. Alla domstolar ända upp till den högsta domstolen riskerar att bli styrda politiskt.

– Du måste förstå att det här allt har skett väldigt snabbt. Vi visste att det skulle ske, men det har klubbats igenom på tre dagar. Det är i praktiken en kupp, säger hon.

Det styrande partiet Lag och rättvisa, dit också presidenten hör, har inte en tillräcklig majoritet i parlamentet för att ändra grundlagen - men de gör det ändå med de här lagarna, förklarar advokaten Emilia Barabasz. Målet är absolut makt, tror hon.

Den första lagen som godkändes handlar om en grundlagsinstitution i Polen, förklarar hon. En av dem väljer domare och presenterar förslagen för presidenten som officiellt utser dem. Och hittills har medlemmarna där huvudsakligen valts av andra domare.

I den nya lagen delas kammaren i två. I den ena sitter domare, som utses av parlamentet, och den andra är rent politisk. Inga beslut kan fattas utan att den politiska kammaren godkänner det.

Den andra lagen gäller alla domstolar i Polen. Deras domare ska utses av justitieministern från och med nu.

Den tredje lagen gäller högsta domstolen som kontrollerar hela rättssystemet i Polen. Om presidenten godkänner den sista lagen är Polen illa ute, säger advokaten Emilia Barabasz. Då sparkas alla domare i högsta domstolen och utses av justitieministern.

Då är hela rättssystemet politiskt kontrollerat och det finns ingen skillnad på verkställande och dömande makt, säger hon.

Hon säger att hon är stolt över sina landsmän som har kommit i allt större skaror varje dag föra att protestera, många genom hela natten.

– Vi är bättre än såhär, vi kan kämpa emot, säger advokaten Emilia Barabasz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista